Élet-Stílus

Az idősek elsősorban belföldön pihennek

A Magyar Turizmus Rt. elemzése szerint a hazai szenior korosztály, azaz a 60 évnél idősebbek és az 51-60 év közötti korosztály nyugdíjasai ritkábban utaznak, mint a többi korosztályhoz tartozók, azonban hosszabb időt töltenek utazással – jellemzően belföldön.

A magyar lakosság utazási szokásairól, 2004-ben végzett kutatás szerint az adatfelvételt megelőző egy évben a szenior háztartások 47 százaléka vett részt egynapos kiránduláson, szemben a többi korosztállyal, ahol ez az érték 67 százalék volt. A kiránduló szeniorok 97 százaléka belföldi kiruccanásra indult, hasonlóan a többi korosztályhoz. Egy napnál hosszabb utazáson a szeniorok 43 százaléka vett részt, míg ugyanez a többi korosztály 68 százalékáról mondható el. Az utazó szeniorok 86 százaléka belföldön utazott, amely 3 százalékponttal meghaladja a többi korosztály belföldi utazóinak arányát.

A szenior korosztály tagjai strandolás, vagy fürdőzés helyett szívesebben választják a pihenést, a rokonlátogatást, illetve a kertészkedést, de kedvelik a gyógyfürdőket is.

Részben ennek köszönhetően kirándulásaik és utazásaik szezonalítása is kisebb: az elő- és utószezonban is szívesen utaznak, bár körükben is a nyári utazások aránya a legmagasabb. Belföldi főutazásaik – vagyis az általuk legfontosabbnak ítélt utazások – 39 százalékát a főszezonon kívül bonyolítják le, szemben a többi korosztály 17 százalékával.

A vizsgált időszakban a szenior korcsoport belföldi kirándulásra csaknem 29 milliárd forintot (a lakosság belföldi kirándulásra fordított összköltségének 15,9 százaléka), külföldi kirándulásra pedig 1,1 milliárd forintot költött, amely a teljes lakosság külföldi kirándulásra elköltött pénzének 6,5 százalékára tehető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik