Élet-Stílus

A NASA 2018-ig négy űrhajóst küldene a Holdra

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, holdkutatási programot dolgozott ki mely szerint négy űrhajóst a küldene a Holdra 2018-ig. A tervekről Michael Griffin, a NASA igazgatója tájékoztatta szerdán a Fehér Házat, pénteken pedig a kongresszus illetékes bizottságait - írta a Space News hetilap legutóbbi számában.

Az új programot a NASA George Bush elnök 2004 januárjában ismertetett, a Hold és a Mars kutatására vonatkozó kezdeményezése értelmében dolgozta ki. A program magában foglalja ember irányította űreszközök Holdra történő jutattását 2015 és 2020 között, majd az embernek a Marsra történő utazása fokozatos felkészítését.

A NASA e célból a tervek szerint mintegy öt év alatt elkészíti az űrsiklók utódját. Előzetes becslések szerint a következő 12 évben az USA holdkutatásra 100 milliárd dollárt költ. A NASA idei költségvetése 16,2 milliárd dollárt tesz ki, jövőre az űrkutatási hivatal pedig várhatóan 200 millió dollárral többől gazdálkodhat.

Michael Griffin két héttel ezelőtt egy kaliforniai tanácskozáson közölte, hogy az új űrjárművet az Appolo rakéták és az űrrepülőgépek programjában kipróbált tervrajzok és technológiák felhasználásával építik meg.

Bush elnök és Michael Griffin hangsúlyozta, hogy a Hold és a Mars kutatását célzó programjában Egyesült Államok nyitott más országok előtt. A NASA és az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz szakemberei előzetesen már tárgyaltak ilyen együttműködési lehetőségről. A Space News úgy tudja, hogy a NASA washingtoni központjában hétfőn ismerteti új programját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik