Élet-Stílus

Hulladéklerakó épült Borsodban

Harmincöt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település, köztük a megyeszékhely, Miskolc kommunális hulladék-elhelyezési és kezelési gondjait oldja meg az a lerakó, amelyet csütörtökön ad át Persányi Miklós szakminiszter a dél-borsodi Hejőpapiban.

A legszigorúbb európai uniós előírásoknak megfelelő hulladéklerakó és -kezelő a portugál Mota cég fővállalkozásában épült meg.

A Miskolci Hulladékgazdálkodási Projekt megvalósítása több mint 4 milliárd forintba került, a költségek felét az EU ISPA programjából nyerte a borsodi megyeszékhely és 34 további település által alkotott konzorcium, 40 százalékát a központi költségvetés fedezte, a fennmaradó 10 százalékot az önkormányzatok állták. A kétmillió köbméternyi tömörített hulladékot befogadó létesítmény két évtizedre megoldja Miskolc és térsége hulladék- elhelyezési, -kezelési gondjait.

Az építkezéssel párhuzamosan, illetve annak befejezése után számolják fel, rekultiválják a miskolci és városkörnyéki települések régi, illegális, vagy féllegális hulladéklerakóit. A szakemberek becslése szerint mintegy 150 ezer köbméter egykor lerakott hulladékot mozgatnak meg a felszámolások során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik