Élet-Stílus

Elkerülhetetlen a Balaton leengedése

Persányi Miklós csütörtök reggel utasította a vízügyi szerveket a Sió-csatorna zsilipjének lezárására. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint rövidesen döntenek a zsilip teljes megnyitásának az időpontjáról.

Öt esztendő után szeptember 1-én újra megnyílt a Sió-csatorna. A szakemberek az elmúlt két hétben a csatorna vízelvezetési képességét tesztelték és elvégezték a szükséges karbantartási munkák egy részét. A Balaton magas vízállása miatt a zöldtárca a közeljövőben dönt a zsilip mindenképpen szükséges újbóli, immár teljes megnyitásának időpontjáról.

A zsilip megnyitása óta a tó vízszintje a csapadékos időjárás és a Zalából érkező utánpótlás miatt egy centiméterrel nőtt, a szeptember elsejei 108-as értékről szeptember 14-re 109 centiméterre emelkedett a siófoki vízmércén. A tó vízállása jelenleg mintegy húsz centiméterrel haladja meg a sokévi átlagot.

A Sió karbantartásával párhuzamosan a szakemberek elkészítették a tó őszi-téli vízszabályozási tervét, ennek ütemezéséről, valamint a csatorna zsilipjének újbóli, immár teljes megnyitásáról a közeljövőben dönt a zöldtárca vezetője. Az elvégzett tudományos elemzések szerint a Balaton vízszintje tovább nő az elkövetkező hónapokban, ezért az ősz folyamán szükség lesz a zsilip hosszabb ideig tartó felengedésére. Ekkor várhatóan annyi víz lesz a Sió-csatornában, hogy öt év után először újra hajók közlekedhetnek rajta.

A most elfogadott vízszabályozási terv alapján a tó vízszintje december 1-én nem haladhatja majd meg a 100 centimétert, mert magasabb vízállásnál a jég komoly károkat okoz a partvédő művekben és a kikötőkben. Jövő március végére – vagyis az olvadások után – a tó tároló kapacitásának felső határára, azaz 115 centiméterre állítják be a vízszintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik