Élet-Stílus

Zöldenergia program Szabolcsban

Úgynevezett zöldenergia program megvalósítása kezdődött el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a tervek szerint elsőként önkormányzati intézmények térnek át fűgranulátum-alapú fűtésre.

A program szervezésével megbízott Nyírség Kht. műszaki igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az elképzelések szerint a helyhatósági közintézményekben olyan kazánokat helyeznek üzembe, amelyeket helyben termesztett energiafűből préseléssel készített granulátummal fűtenek – közölte Kornherr Tibor. A megye tizenegy kistérségében egy-egy granulátumot készítő üzem létesülne, amely ellátná fűtőanyaggal az önkormányzati létesítményeket, később pedig az új fűtési módra áttérő lakosságot is. Kornherr Tibor kiemelte: egy új energetikai iparág alakul ki így Szabolcsban, amely 800-1000 embernek ad majd munkát.

Emellett a számítások alapján 63 ezer hektár gyengébb minőségű földterületen vethetnének energiafüvet a gazdálkodók, akik a fűtési alapanyag-termeléssel évente 5 milliárd forint árbevételhez juthatnának, továbbá a földalapú támogatást – a hektáronkénti 40 ezer forintot – is igényelhetnék természetesen tevékenységükhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik