Élet-Stílus

Szúnyoginvázió az ország egyes részein

Az ÁNTSZ szerint csak az ország egyes részein van az átlagosnál sokkal több szúnyog, Budapest néhány kerületében viszont szúnyoginvázióról lehet beszélni - mondták el kedden tisztiorvosok.

Budapestet is érinti a szunyoginvázió, de egyes megyékben a helyzet sokkal rosszabb a korábbi évek hasonló időszakaihoz képest.

Az elmúlt hetek áradásai miatt a fővárosban kedden, mintegy 650 hektáros területen légi irtást végeztek, ez immár a hetedik az idei nyáron – közölte Szántai Károly, a fővárosi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ )osztályvezető főorvosa. Hangsúlyozzta, hogy az utóbbi hat évben ilyen sokszor nem kellett intézkedni a szúnyogok miatt. A Fővárosi Önkormányzat erre a nyárra 36 millió forintot adott földi és légi irtásra.

Az ÁNTSZ szúnyoginvázióról abban az esetben beszél, ha a lakosság panaszbejelentéseinek száma rohamosan nő. Augusztusban 50-60, míg szeptemberben közel száz bejelentést regisztráltak, így elmondható, hogy a fővárosban – főleg a III., a IV., és a XXII. kerületben – és a vízparti környékén szúnyoginvázió van.

A Balatont, a Duna és a Tisza északi részeit is érintő néhány megyében – Somogy, Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Komárom-Esztergom – nincs az átlagosnál jóval fokozottabb készültség a rovarok miatt. A megyék járványügyi szakemberei elmondták: a készültéség az elmúlt hetek nedvesebb időjárása miatt “logikusnak mondható”.

Az ÁNTSZ véleményét az említett megyékben az ott lakók nem osztják, mivel életüket folyamatosan megkeserítik a vérszívók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik