Élet-Stílus

Paks nem foglalkozik az osztrák bírálatokkal

admin
admin

2005. 09. 14. 09:20

A paksi atomerőmű nem kíván konfrontálódni a különböző zöldszervezetekkel, továbbra is tervezi blokkjai élettartamának húszéves meghosszabbítását – közölte az erőmű szóvivője a bécsi atomerőmű-ellenes állásfoglalások kapcsán.

Két hatóság kezében van a döntés, a környezetvédelmi felügyelőség, ahová benyújtottuk az engedélykérelmet, valamint az Országos Atomenergia Hivatal kezében, ahová a környezetvédelmi engedély kiadását követően becsatoljuk a hatástanulmány dokumentációját – közölte Mittler István.

Az osztrák kormány számára is megfogalmazott állásfoglalások között a Global 2000 mozgalom atomellenes kérdésekkel foglalkozó szóvivője bírálta a budapesti kormánynak a paksi atomerőművel kapcsolatos álláspontját. Azt állította, hogy a magyar kormány megkísérel elébevágni az üzemidő meghosszabbításával kapcsolatos környezetvédelmi hatástanulmány eredményeinek, illetőleg, hogy az atomenergia-hivatalra ez politikai nyomásként nehezedhet. Így döntésének elfogulatlansága kétségessé válik.

Grete Krojer, a burgenlandi zöldek vezetője állásfoglalásában arra hivatkozott, hogy a paksi atomerőmű üzemeltetője kérelmezte a létesítmény üzemeltetési idejének 2035-ig történő meghosszabbítását. Ez közel a duplája az eredetileg 30 évre tervezett üzemidőnek, amelynek alapján a magyarországi atomerőmű 2012 és 2015 között fokozatosan állt volna le.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.