Élet-Stílus

Hamarosan változik a zöldáram ára

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium villamos-energia törvény megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos rendeletei várhatóan október elején jelennek meg.

Poós Miklós, a tárca osztályvezetője az MTI-nekelmondta, hogy a villamos-energia törvény nyári módosítása az eddiginél kedvezőbb feltételeket teremtett a környezetbarát áramtermelés elősegítésére. A törvény végrehajtási kormány rendelete, és az átvételről szóló miniszteri rendelete tartalmazza majd a megújuló energiatermelés szabályozásának részleteit.

A törvény szerint az alternatív energiaforrásokkal megtermelt áram kötelező átvételi ára nő, megszűnik a kötelező átvétel alsó teljesítményküszöbe és az eddig 2010-ig megszabott átvétel tartóssá válik a törvény hatályban maradásáig.

A szabályozás részleteinek kidolgozása jelenleg szakmai egyeztetés alatt áll – közölte az osztályvezető. Az aktuális változatokról beszámolva kifejtette, hogy a kötelező átvételi ár megszabásánál várhatóan megkülönböztetik az időjárás által befolyásolt áramtermelést az attól függetlentől. Így a szél- és a napenergiára egy ár, a biomassza, valamint a geotermikus energiára viszont a jelenlegi gyakorlatnak megfelelően három kategória vonatkozik majd napszaktól függően. A szélenergetikának feltétlenül kedvez az új átvételi ár, illetve a beruházási költség szempontjából egyéb fontos változás, csakúgy, mint a biomassza-termelésnek. A villamos-energia törvény az eddigi kilowattonkénti 18,76 forintos éves átlagárat 23 forintra emeli. Ez az ár évről-évre nő az inflációtól függően.

A geotermális energiának már a régi rendszerben nyújtott feltételek is kedveztek. Ezt próbálta kihasználni a Mol, amely földhő-erőművi kísérletekbe kezdett Zala megyében. Az új szabályozás ugyanakkor még mindig nem teremt lehetőséget profitábilis áramtermelésre a napenergiánál, ami még mindig túl drága – mondta az osztályvezető.

A GKM adatai szerint az ország jelenlegi villamosenergia-fogyasztásának mintegy 2,5 százaléka származik megújuló energiából. Ezt az arányt az Európai Unió elvárásának megfelelően 3,6 százalékra kell növelni 2010-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik