Élet-Stílus

Távozott Oroszországból a Deutsche Telekom

A Deutsche Telekom hétfőn eladásra kínálta az OJSC Mobil TeleSystem-ben (MTS) meglévő utolsó, 10 százaléknyi érdekeltségét. A Deutsche Telekom ezzel a lépéssel kivonul Kelet-Európa legnagyobb mobilpiacáról, a régióban azonban folytatja üzleti tevékenysége bővítését.

A DT már évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy stratégiai célokat az MTS révén nem valósíthat meg, nem tud többségi tulajdont szerezni ugyanis a vállalatban. Ezért már 2002-ben döntést hoztak az akkori takarékossági program keretében az orosz piacról való távozásról. Legutóbb tavaly vált meg a DT 1,7 milliárd dollárért 15 százaléknyi MTS érdekeltségétől.

Másutt Közép-és Kelet- Európában a német konszern erősíti pozícióit. Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Horvátországban a T-Mobile hálózata együttesen több mint 12 millió fogyasztót szolgál ki, ami az osztrák felhasználókkal együtt 14 millió fogyasztót jelent. A következő hónapokban 24 millióra emelkedhet a fogyasztók száma, ha sikerül a lengyel PTC teljes felvásárlása. Az 1996-ban alapított vállalatban a DT-nek 49 százalékos érdekeltsége van, de évek óta tart a jogi vita a szintén tulajdonos Vivendivel a részesedésről.

A szakértők a PTC-t (Polska Telefonie Cyfrowa) a régió egyik legjövedelmezőbb cégének tartják: tavaly 1,6 milliárd eurós forgalom mellett 235 millió euró adózott eredményt ért el. A DT a PTC fennmaraadó részére 1,1 milliárd eurós ajánlatot tett nemrégiben, ezzel az ajánlattal azonban nem járt sikerrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik