Élet-Stílus

Online hídépítés

Magyarországon most először nyílik lehetőség arra, hogy a nagyközönség is betekintést nyerjen egy nagyszabású építkezés folyamatába. A dunaújvárosi Duna-híd beruházás nyomonkövetésére a PBKIK tagvállalkozása, az RG Stúdió Kft. olyan webkamerás technológiát alkalmaz, mellyel eddig még kevesen próbálkoztak.

A korábban ilyesmire nem alkalmazott webkamerás technológia lehetővé teszi, hogy bárki betekinthessen az építkezés folyamatába. A rendszer nem csak a folyamatot rögzíti, hanem az aktuális állapotot is gyakori képfrissítéssel egy bárki által látogatható weboldalra továbbítja.

A Duna-híd építési területén elhelyezett kamerák speciálisak, melyek a fejlesztések, és az építés nyomon követésére szolgálnak. Fontos, hogy az RG Stúdió Írisz megfigyelő rendszere szélsőséges időjárási viszonyok esetén is lehetővé tegye a folyamatos dokumentálást. A kamerák a Dunát átívelő magasfeszültségű kábeleket tartó oszlopok derékmagasságába kerültek, ahonnan jó rálátás biztosítható az építési területre. A kamerák közül három a folyószelvényt kíséri figyelemmel, kettő pedig azt a területet figyeli, ahol az összeszerelési folyamatok zajlanak. A kamerák hatpercenként készítenek képet. Az építtetők a későbbiekben ezeket felhasználva szeretnének egy rövid filmet készíteni a hídépítés folyamatáról.

A kamerák egészen addig működnek majd, amíg a híd el nem készül, várhatóan 2006. december 15-ig. Ez a fajta megfigyelés egyrészt lehetőséget biztosít, hogy az adófizetők nyomon kövessék, milyen célok elérésére használják fel pénzüket, miért is tart egy több tíz milliárdos beruházás majd két évig. Másrészt az oktatásban is hasznosítani tudják ezeket az anyagokat, mivel prezentációkhoz és technológialépésekhez kiváló dokumentációt nyújt a rendszer által rögzített képállomány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik