Élet-Stílus

A miniszteren kezdik az oltóanyag tesztelését

Néhány napon belül megkezdődik Magyarországon a madárinfluenza elleni oltóanyag embereken történő tesztelése, az első két oltást Rácz Jenő egészségügyi miniszter és az országos tiszti főorvos kapja.

Ezt az egészségügyi tárca vezetője maga jelentette be pénteken, sajtótájékoztatón. Rácz Jenő közölte: a bizonyítottan steril, nem toxikus és a madarak esetében hatékonynak bizonyult oltóanyagból eddig 400 ampullát gyártottak.

Az oltóanyagot egy, a WHO által Magyarország rendelkezésére bocsátott, Délkelet-Ázsiában, emberben izolált vírusból állították elő.

A tárcavezető elmondta, hogy az úgynevezett H5N1-es típusú törzs gyorsan változtatja genetikai állományát és képes arra, hogy különböző génszerkezeteket építsen be magába.

Ha tehát a vírust egy ember egy szárnyastól megkapja, előfordulhat, hogy a madárinfluenzának – emberi influenzavírussal találkozva – emberről emberre terjedő változata alakul ki, ami világjárványt okozhat. A szakminiszter hangsúlyozta: ha ez a mutáció megjelenik a világon, Magyarország körülbelül három hónap alatt képes oltóanyagot kifejleszteni ellene. Ez annak köszönhető, hogy az eddigi intézkedések mintegy fél évvel lerövidítették az ilyen esetekben szokásos procedúrát.

Rácz Jenő emlékeztetett arra, hogy először 1997-ben, Hong Kongban 18-an betegedtek meg madárinfluenzától, és közülük hatan meg is haltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik