Élet-Stílus

Melyik lesz a nagyon nagy könyv?

Hamarosan folytatódik A nagy könyv műsor- és programsorozat a Magyar Televízióban. A döntő szakaszt a top12 könyvből készülő irodalmi versenyfilm-sorozat alkotja - tájékoztatta A nagy könyv programiroda az MTI-t.

A brit minta alapján indult olvasásnépszerűsítő játék előző fordulója áprilisban zárult, akkor vált ismertté, hogy a top100-as listáról melyik 12 regény kapta a legtöbb szavazatot.

A magyar olvasók tizenkét legkedvesebb könyve: Gárdonyi Géza Egri csillagok; Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk; J. R. R. Tolkien A gyűrűk ura; A. A. Milne Micimackó; Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg; Szabó Magda: Abigél; J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve; Fekete István Tüskevár; George Orwell: 1984, Mihail Bulgakov A Mester és Margarita; Jókai Mór Az aranyember; G. G. Márquez Száz év magány.

A “szakaszgyőztes” alkotásokból ismert személyiségek közreműködésével 25 perces “versenyfilmek” készülnek, amelyek októbertől küzdenek meg egymással a Magyarország legkedvesebb regénye 2005 címért.

Azt megelőzően, a szeptember 22-i „sorsoló” műsorban már részletek láthatók a művekből; akkor dől el, mely regények kerülnek párba egy-egy adásban október elsejétől, hat héten át.
Minden regényt egy-egy ismert, népszerű személyiség mutat be, ő lesz a film “arca”, főszereplője és műsorvezetője, neki kell meggyőznie a nézőket arról, hogy az általa képviselt műre szavazzanak. A hat elődöntőben tehát két-két regény mérkőzik meg, a műsorok után egy hétig szavazhatnak a nézők az általuk kiválasztott filmre sms-ben, vezetékes telefonon és az interneten is.

A voksok alapján derül ki, melyik hat regény jut be a középdöntőkbe: november 24-én és december 1-jén hármasával mérik össze erejüket a regények köré szerveződő csapatok.

December 10-én még utoljára lehetőség nyílik arra, hogy a kiesett regényekből egyet ismét beszavazhassanak a nézők a játékba. Így december 15-én, a döntőben is három mű versenyez majd A nagy könyv címért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik