Élet-Stílus

Ang Lee nyert Velencében

A tajvani születésű Ang Lee filmje, a Brokeback Mountain nyerte szombaton a Velencei filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt. A magyar rövidfilmet nem díjazták.

A Tigris és sárkány rendezője ezúttal egy Annie Proulx-novellát dolgozott fel, amely két, egymással szerelembe esett cowboy viszontagságairól szól.

A 62. Velencei filmfesztivál zsűrijének Nagydíja, az Ezüst Oroszlán Abel Ferrara amerikai rendezőé lett a Mary című film jutalmaként. A legjobb férfi alakításért járó díjat az amerikai David Strathairn kapta a Jó éjt és sok szerencsét (Goodnight and Good Luck) című moziban nyújtott alakításáért. A legjobb női alakításért az olasz Giovanna Mezzogiornót tüntették ki a La bestia nel cuore című filmben játszott szerepért.

Különdíjat kapott a francia Isabelle Huppert a Gabrielle-ben nyújtott alakításáért. Rendezői különdíjban részesült a francia Philippe Garrel, a Les amants réguliers című, 1968 franciaországi májusát feldolgozó filmjéért. A legjobb rövidfilmért járó díjat Lin Csien-ping nyerte el Hsziaocsan (Kis állomás) című, tajvani produkcióban készült alkotásával. Ebben a kategóriában indult – az idei versenyben egyedüli magyarként – Iványi Marcell Ballada című 12 perces filmjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik