Élet-Stílus

123 ezerrel nőtt a mobil-előfizetések száma

Az információs társadalom fejlődésének megfelelően a távközlési és internet szolgáltatások iránti kereslet bővülése, ezen belül a mobiltelefonok használatának előretörése a vezetékessel szemben, változatlanul tart a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A mobil-előfizetések száma a negyedév folyamán 123 ezerrel bővült, s a negyedév végén túllépte a 8,9 milliót. A feltöltőkártyás előfizetések száma és aránya tovább csökkent ebben a negyedévben is. Az előző év azonos időpontjához képest az előfizetői állomány 738 ezerrel, 9 százalékkal lett nagyobb. A növekedés éves üteme, a piac lassú telítődése miatt, mérséklődik. A 100 lakosra jutó mobil-előfizetések száma a negyedév végén 88,4 volt.

A vizsgált időszakban a vezetékes és az ISDN-csatornák csökkenése tovább folytatódott. 2005. második negyedév végén – előzetes adatok szerint – 3,5 millió vezetékes fővonal volt üzemben, 83 ezerrel kevesebb, mint 2004. azonos. Az ISDN-vonalak aránya a vezetékes előfizetéseken belül változatlanul 17 százalék.

2005 második negyedévének végére az internet-előfizetések száma megközelítette a 784 ezret, ami 20 százalékkal volt több mint az előző év azonos időpontjában. Az internet-előfizetők körében a jelentős szerkezeti átalakulások ebben a negyedévben is folytatódtak. Ebben az időszakban haladta meg először az xDSL előfizetések száma a kapcsoltvonali előfizetésekét. Az összes előfizetéseken belül 2004 II. negyedévéhez képest tovább csökkent a modemes, az ISDN-vonali, illetve a bérelt vonali, ugyanakkor tovább növekedett az xDSL, a kábeltévés és a vezeték nélküli előfizetések aránya.

Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel az év második negyedévében meghaladta a 14,5 milliárd forintot, amely 33 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik