Élet-Stílus

Újabb hurrikánok Floridánál

Viharriadót léptettek életbe Floridánál, mert újabb három hurrikán kialakulását figyelték meg a karibi térségben. Meteorológusok szerint rendkívül erős esőkre, és 180 kilométeres szélre lehet számítani.

A forgószelek közül az egyik, melyet Ophelia névre kereszteltek, egyelőre még csak trópusi vihar, és várhatóan Cape Canaveralnél pusztít majd. A két másik készülődő vihar közül az egyik a Bermudák felé tart, a hármas erősségű Maria hurrikán pedig a karibi-térség felől várhatóan az Atlanti-óceán fölé érkezik. Az előrejelzések szerint e két vihar egyike sem éri majd el az amerikai szárazföldet.

Közben New Orleansban eddig öt ember vesztette életét kolera-fertőzésben a szennyezett víz miatt, amely még mindig a város 60 százalékát borítja. A mérgező anyagokkal teli vízben gázszivárgásokat észleltek, ráadásul a bomló holttestek és az elöntött autókból szivárgó benzin különösen veszélyessé teszik az ott-tartózkodást.

A nagyvárosban még a késő esti órákban is folytatódott a város kiürítése. A polgármester parancsára erőszakkal is kitelepítik azokat, akik nem akarják elhagyni a várost, mely jelenleg legalább négy helyen lángokban áll.

Washingtonban Bush elnök azt ígérte, hogy kivizsgáltatja, miért késlekedett a mentés, és újabb 40 milliárd dollárt kért a Kongresszustól a katasztrófa áldozatainak megsegítésére. Donald Rumsfeld, amerikai védelmi miniszter cáfolta, hogy a kormány a külföldi katonai elkötelezettségei miatt cselekedett későn a Katrina hurrikán pusztításaival kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik