Élet-Stílus

A Greenpeace megkérdőjelezi a Csernobil-jelentés állításait

A Greenpeace tiltakozik az ellen, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szembeszökő torzításokkal próbálja hitelessé tenni állításait a csernobili áldozatok minimális számáról és a sugárzás veszélytelenségéről.

Az atomerőművek építését tervező államok érdekeit szolgálhatja az a hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmány, amely a csernobili katasztrófa súlyos egészségügyi és környezeti hatásait igyekszik tagadni – állítja a Greepeace. A környezetvédő szervezet szakemberei összevetették a tanulmányt valamint a korábbi WHO-jelentéseket és szembeszökő ellentmondásokkal találták szembe magukat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy tanulmányra hivatkozik, amely szerint a 72 ezer kárelhárító munkásból (likvidátor) 212 halt meg a sugárzás következtében. A Greenpeace szerint azonban a valóságban a likvidátorok száma nem 72 ezer, hanem közel 600 ezer volt az érintett három országban.

A természetzvédő szervezet szerint a négyezer halálos áldozatot valószínűsítő tanulmány készítői csak az erőmű közvetlen közelében élő 600 ezer lakost vizsgálták, bár a radioaktív szennyezés egész Európa területét elérte. A NAÜ ugyanakkor tagadja, hogy a nukleáris katasztrófának voltak áldozatai az érintett európai országokban is.

A WHO igyekszik szigorúan elhatárolni a sugárzás okozta betegségeket és a stressz, illetve szociális helyzet miatt kialakult kórokat. Eközben azonban olyan tanulmányokra hivatkozik, amelyek azt igazolják, hogy a sugárzás immunrendszerre gyakorolt hatása számos betegséget okozhat. 

Az ENSZ tanulmánya olyan jelentéseken alapszik, mint például az a fehérorosz állami jelentés, mely szerint a négyezer fehéroroszországi rákos megbetegedés 99 százalékát sikerrel gyógyították. Ilyen gyógyulási arány rákos megbetegedéseknél ugyanakkor sajnos a legfejlettebb országokban sem figyelhető meg – veti ellen a Greenpeace.

A zöld szervezet szerint elgondolkodtató a tanulmány két, egymásnak ellentmondó állítása is, amely szerint nem szennyezettek a zöldségek és gyümölcsök, néhány sorral alább azonban fokozott élelmiszerbiztonságra figyelmeztet.

„Ez a jelentés nyilvánvalóan a szennyes tisztára mosását célozza, az igazsághoz nagyon kevés köze van” – mondta Csáki Roland, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik