Élet-Stílus

Decemberig nyitva maradhat a Sió-csatorna

Vízügyi szempontból feltétlenül szükséges a Balatonnál a Sió-csatorna nyitva tartása, ellenkező esetben a télen még kevés csapadék esetén is kritikusan magas vízszint alakulhat ki a tavon – mondta a környezetvédelmi tárca helyettes államtitkára.

Varga Miklós jelezte, hogy az elmúlt 80 évben legcsapadékosabbnak számító idei augusztus és az egyébként is esős elmúlt hónapok miatt a Balaton vízállása jelentősen meghaladja az ősszel szokásosat.

Beavatkozás nélkül a következő hónapokban várható további természetes vízszint-emelkedés a déli-partszakaszon az alacsonyabban fekvő települések elöntéséhez vezethetne – közölte Varga Miklós. Hozzátette: főleg a tó befagyása esetén lenne veszélyes a tó magas vízállása, mert a jég az elöntéseknél is nagyobb károkat képes okozni a parton.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy az öt év óta először a múlt héten megnyitott Sió-csatorna miatt eddig még nem csökkent a vízszint a tavon. A jövő héten születik döntés arról, hogy az akár decemberig is nyitva tartandó csatornán fokozzák-e a jelenleg alacsony vízkivételt.

A Fidesz változatlanul elhibázottnak tartja a kormány magatartását a Balaton vízszint-szabályozásával kapcsolatosan. Továbbra is úgy vélik, hogy a természetvédelem és a turizmus szempontjából a mostani magas vízállás egyfajta „kegyelmi állapot”, és egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy jövőre vagy akár az elkövetkező években nem lesz aszályos az időjárás – áll Illés Zoltán, a Környezetvédelmi bizottság tagjának a közleményében. Akkor viszont újra csökken majd a vízszint, ami magával hozza az algásodást, a vízminőség romlását, a víz gyorsabb melegedését, aminek következménye a tó növény- és állatvilágának pusztulása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik