Élet-Stílus

Ítélet a Kazaa-perben

Az ausztrál bíróság elmarasztalta a fájlcserélő program készítőit a szerzői jog megsértéséért, és ítéletében arra kötelezi a céget, hogy megfelelő szűrőt integráljon az egykor népszerű szoftverbe.

A zeneipar jeles szereplői által indított per már jó ideje húzódott. Az ausztrál zenei ipar érdekeit védő szövetség, az ARIA szerzői jogvédő részlege már tavaly februárban házkutatást tartott a vállalatnál. A szerzői jogvédő szervezet a hatóságokkal karöltve szeretett volna bizonyítékokat gyűjteni a nemzetközi fájlcserélő-hálózatokat üzemeltető cégekkel szemben. Ilyen bizonyítékokat azonban nem találtak, a zeneipar mégis bíróságra vitte az ügyet, bízva a győzelemben. Az amerikai kiadókat láthatólag igencsak zavarta, hogy az ausztrál cég mindaddig megmenekült a felelősségre vonástól.

A Kazaa ezúttal sem adta könnyen magát. A per tavaly egész évben elhúzódott, és egészen mostanáig nem született döntés. A kiadók célja a letöltések által okozott károk megtérítése volt, amely szerintük több milliárd dollárra is rúghat. A fő vádlott a Sharman Networks, a Kazaa fejlesztője volt, de a kiadók a céggel együtt az LEF Interactive, az Altnet, és a Brilliant Digital Entertainment vállalatokat, Nicola Hemminget a Sharman vezérigazgatóját, Kevin Bermeistert az Altnet vezérigazgatóját, és további két technológiai igazgatót is bepereltek.

Ha végső döntést nem is tudtak kicsikarni, azt sikerült elérniük, hogy a Kazaa nagyot vesztett súlyából, és átadta addigi vezető helyét más fájlcserélgető hálózatoknak. Említést érdemel ezek között a DC++, illetve a BitTorrent, amely világszerte meghódította a felhasználókat. Hazánkban is egyre-másra nyíltak meg az újabb hubok, tracker-oldalak, amelyek azután menetrendszerűen felkeltették a hatóságok és a jogvédő szervezetek figyelmét. Változást természetesen így sem tudtak elérni, mindössze annyit értek el, hogy legtöbb tracker-oldal mára csak meghívásos alapon fogad új tagokat.

A Reuters jelentése szerint azonban hétfőn megszületett a végső döntés a Kazaa perében. Az ausztrál bíróság elmarasztalta a szoftver készítőjét, és kimondta, hogy a vállalat megsértette a kiadók jogait, amikor lehetővé tette a felhasználóknak az illegális terjesztést. Éppen ezért arra kötelezik a Sharman-t, hogy megfelelő szűrővel akadályozza meg az illegális csereberét, és zárja ki a másolt anyagokat hálózatáról. Pénzügyi büntetésről nem érkezett hír, mint ahogy arról sem tudtunk meg bővebbet, hogy milyen módon képzelik el a szűrő működését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik