Élet-Stílus

Megérkezett Japánba a Nabi tájfun

Elérte Japán délnyugati részét a nagy erejű Nabi tájfun, amely várhatóan az ország sűrűn lakott szigeteire is lesújt majd, komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben és az olajfeldolgozásban.

A Nabi előhírnöke vasárnap este egy óra leforgása alatt 100-200 milliméternyi esőt zúdított Tokióra és környékére. Kjúsú szigetén, két tartományban mintegy 300 milliméteres csapadék hullott vasárnap óta. Honsú szigetén több ezer háztartás áramszolgáltatás nélkül maradt, és több házat elárasztott a víz. Egy idős ember vízbe fulladt az elárasztott utcán a fővárostól északra, egy másik férfit pedig agyoncsapott a villám.

A Nabi helyi idő szerint hétfőn 14 (közép-európai szerint 7) órakor már alig 90 kilométerre volt Japán Amami Osima nevű apró déli szigetéről keletre, és 15 kilométeres sebességgel haladt a sűrűn lakott Kjúsú sziget felé. A 300 kilométer átmérőjű tájfun közepében óránként 160 kilométeres sebességgel fújt a szél.

A Nabi a következő 24 órában várhatóan kelet felé kanyarodik majd, lesújt Japán nagy részére és Dél-Korea keleti, déli partjára, de gyengülni fog, miután hidegebb vizek fölé ér – közölte a meteorológiai szolgálat. A trópusi viharokat figyelő internetes honlap szerint a Nabi 4-es erősségű az ötfokozatú skálán – épp úgy, ahogy Egyesült Államokra lesújtó Katrina hurrikán.


Japánban az idén 14 tájfun pusztított, melyek légtéri nyomása 935 hektopaszkalra tehető. A szélsőséges időjárási viszonyok szakemberek szerint a Föld megváltozott hőháztartásának tudhatók be, így az óránkénti 50 mm-es eső sem számít ritkaságnak a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik