Élet-Stílus

Legális teljesítményjavító a deutériumos víz

A Sportorvosi Szemle legutóbbi számában tanulmány jelent meg arról a vizsgálatról, amely az Országos Sportegészségügyi Intézetben folyt és a csökkentett deutérium-tartalmú víz hatását vizsgálta sportolók bevonásával.

A vizsgálat során, melyben válogatott evezősök vettek részt, arra a kérdésre keresték a választ, hogy a csökkentett deutérium-tartalmú ivóvíz fogyasztása hatással van-e a teljesítőképességre, valamint a fizikai terhelést kísérő anyagcsere-folyamatokra. Az élsportolók egyik csoportja normál vizet, míg a másik csoport Preventa(R) csökkentett deutérium-tartalmú vizet fogyasztott a vizsgálat 44 napja alatt. Ismert, hogy fizikai terhelés során először hirtelen csökken a vércukorszint, a terhelés intenzitásától függően tejsav keletkezik, valamint a vér pH értéke savas irányba tolódik, ami zavarhatja a sejtek számos funkcióját, csökkenti az izom összehúzódásának erejét, izomfáradást vált ki.

A Preventa(R)-csoportban a terhelés során kevésbé csökkent a vércukorszint, kisebb volt a savasodás, a sportolók gyorsabb regenerációról számoltak be. Az eredmények arra utalnak, hogy a Preventa fogyasztást követően a sportolók alacsonyabb tejsavszinttel teljesítették a terhelési lépcsőket, vagyis a terhelést követően a sejtek kevésbé, illetve később kerültek oxigénhiányos állapotba. A Nemzeti Sporthivatal szakvéleménye szintén megerősítette, hogy a Preventa termékcsalád tagjai nem tartalmaznak doppinglistán szereplő szert, kúraszerű fogyasztásuk mégis optimalizálja a vércukorszintet, katalizálja a sejtekben zajló energetikai folyamatokat, ezzel hozzájárulnak a fizikai teljesítőképesség mérhető javulásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik