Élet-Stílus

A Google Print: bővített könyvdigitalizálási program

Évek óta dédelgetett álom, hogy a nyomtatásban megjelent könyveket az interneten is elolvashassuk. A növekvő nemzetközi tiltakozás sem rettenti vissza az amerikai vállalatot attól, hogy Európára is kiterjessze Google Print nevű projektjét.

A kiadóvállalatok eddig élénken tiltakoztak, mondván, hogy sérülnek a szerzői jogok. A Google ezért egy köztes megoldással próbálkozik, mondván mindent lehet, amit nem tilt a hatályos törvény. “A nagyobb német kiadókkal folytatott megbeszéléseink reményre adnak okot és a tárgyalások jelenlegi állásával nagyon elégedettek vagyunk. Számos céggel már gyakorlatilag aláírásra kész megállapodásunk van és nem csak német, de francia, holland, spanyol és olasz kisebb és nagyobb könyvkiadókkal is tárgyalásokat folytatunk” – nyilatkozta a dpa német hírügynökségnek Jens Redmer, a Google menedzsere.

Mint ismeretes, a Google tervei szerint digitalizálná az amerikai és az európai könyvtárak és egyetemek könyveit és más dokumentumait, hogy aztán a felszkennelt műveket bárki elolvashassa az interneten vagy információkat kereshessen bennük. A digitalizált anyagok között lehetne név, szerző és más szempontok alapján kutatni.

A Google Print projektet számos szervezet kifogásolta. Legutóbb például az amerikai könyvkiadók szervezete bírálta a programot, mondván fennáll a szerzői és a szomszédos jogok megsértésének veszélye. Redmer elismerte, hogy elsősorban a szerzői és a szomszédos jogok védelme alá már nem tartozó műveket digitalizálják, pont azért, hogy elkerüljék a konfliktusokat. A menedzser ugyanakkor elmondta, hogy az egyetemi könyvtárakban már nagyon kevés az olyan könyv vagy dokumentum, amely ilyen védelem alá esik.

“A Google nagyon is figyel arra, hogy még véletlenül se sértse meg a szerzői és a szomszédos jogokat. Ebben a kérdésben igyekszünk maximálisan együttműködni a könyvkiadókkal és a könyvtárakkal” – jelentette ki Jens Redmer. A szakember véleménye szerint a projekt azért is érdekes lehet az egyetemeknek és a könyvkiadóknak, mert lehetőséget nyújtana nekik arra, hogy reklámozzák magukat és természetesen részesülnének a reklámbevételekből.

A Google menedzsere azonban azt nem tudta megmondani, hogy a beszkennelt könyvek és szöveges anyagok konkrétan mikortól lesznek elérhetők a világhálón.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik