Élet-Stílus

Jönnek az eldobható hitelkártyák?

Phisherek (adathalászok), kéretlen elektronikus levelek, vírusok, kémprogramok. Csak néhány azokból a veszélyekből, amivel napjainkban egy átlagos felhasználónak szembe kell néznie az interneten.

Érthető, hogy sokan még mindig idegenkednek banki ügyeik világhálón keresztüli intézésétől, hiszen a személyes adataik akár illetéktelenek kezébe is kerülhetnek. Éppen ezért érdekes ötlettel állt elő egy ír bank, amely úgy véli, hogy az eldobható, egyszer használatos hitelkártya megoldást jelenthetne az internetes vásárlásoknak jelenleg gátat szabó online csalások ellen.

A módszer lényege, hogy a bankfiókokban a regisztrált ügyfelek 20 és 350 euró közötti összeget tartalmazó hitelkártyához juthatnának hozzá. Mindenki saját pénztárcájának és hitelképességeinek megfelelő összegű kártyát választhatna, amellyel aztán bárhol be lehetne vásárolni, ahol a hagyományos Visa-kártyákat is elfogadják. A hitelkártyák a fizetés után gyakorlatilag azonnal letiltódnak és így egyszerűen ki lehet őket dobni a kukába.

A rendszert az ír 3V Transactions Services fejlesztette ki és a szigetországban már a jövő héten bevezetik. Az eldobható hitelkártyát másfél éven belül Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Belgi­umban, Spanyolországban, Svédországban, Olaszországban, Görögországban, Romániában, Lengyel­országban, Ausztriában és Csehországban is bevezetik.

Bár az ötlet meglehetősen érdekes, ám kérdéses, hogy a mindennapok során valójában mennyire lesz hatásos az új termék, illetve hogy milyen új módszereket fognak majd kitalálni a bűnözők az egyszer használatos hitelkártyák hamisítására?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik