Élet-Stílus

Biogáz erőmű épül Tatabányán

admin
admin

2005. 09. 01. 14:45

Tatabányán építi fel első biogáz előállító és hasznosító üzemét a Biogas-Energy Kft., amely Magyarországon 20 további üzem létesítését tervezi. A 3 milliárd forintot meghaladó beruházás 2006 végére készülhet el.

Földvári Péter a kft. ügyvezetője elmondta: a beruházás környezeti hatástanulmánya elkészült, a társaság az építési engedélyt várhatóan novemberben megkapja és még az idén megkezdik az üzem építését, 2006 végi üzembehelyezéssel.

A létesítmény Tatabánya külterületén, a Bánhidai hűtőtó mellett épül fel. Földvári szerint: lakott területtől az üzem távol esik, a telephelytől szélirányban négy kilométerre van a legközelebbi ház. A termelés a kinyerendő metángáz miatt teljesen zárt, károsanyag kibocsátása nem lesz. A bevitt anyagokat zárt rakterű járművekben szállítják, ezért nem lesz bűz.

Az üzem naponta 350-400 tonna mezőgazdasági és állattenyésztési szerves hulladékot dolgoz majd fel. A telep 3 megawatt villamos- és 3,5 megawatt hőenergia termelésére lesz képes, a hő egyharmadát maga a biogáz üzem használja fel, a fennmaradó részt értékesítik. A 10 000 háztartás ellátására elegendő villamosenergiát a helyi és az országos hálózatba táplálják, garantált áron való átvételét jogszabályok rögzítik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.