Élet-Stílus

Átalakulhat a regisztrációs adó

A szakma képviselői megköszönték Kovács László adóügyi EU-biztosnak, hogy talán sikerül végre rendezni a gépjármű-regisztrációs adó ügyét. Az Európai Bizottsághoz beterjesztett direktíva szerint a regisztrációs adót beépítenék az éves üzembenntartási adóba.

Kovács László, az Európai Bizottság tagja, adó és vámpolitikáért felelős biztos kedden Brüsszelben megbeszélést folytatott Jürgen Creutziggal, az Európai Gépjármű Kereskedők és Szervizek Tanácsának (CECRA) elnökével. A megbeszélésen a CECRA elnöke köszönetet mondott Kovács Lászlónak és az Európai Bizottságnak a gépjármű adózással kapcsolatos, 2005 júliusában előterjesztett direktíváért, amelynek elfogadása esetén a regisztrációs adót az EU valamennyi tagállamában fokozatosan beépítik az éves üzembenntartási adóba. A szabályozás kizárná ugyanazon gépkocsi többszöri megadóztatását és az adó növekvő hányadát – 2010-ben már 50 százalékát – a motor széndioxid-kibocsátásától tenné függővé.

Jürgen Creutzig egyetértett Kovács László értékelésével, miszerint a javaslat egyszerre autóipar- és autókereskedelem-barát, vásárlóbarát és környezetbarát. Külön kiemelte, hogy a javaslat előmozdítja a gépjármű-piac egységesítését. Jelenleg ugyanis a gyártók és a kereskedők számára komoly gondot okoz, hogy ugyanazon gépjárműtípus adózás előtti árát országonként a regisztrációs adó különböző mértékét figyelembe véve kell megállapítani.

A gépjármű adózásról szóló direktívát várhatóan novemberben tűzi napirendjére a Pénzügyminiszterek Tanácsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik