Élet-Stílus

Új alternatív erőforrás: hidrogén akkumulátor

A Purdue Egyetem kutatói újfajta hidrogén alapú akkumulátorokat fejlesztenek a hordozható eszközökhöz.

A szakemberek állítják, az új technológia segítségével a hordozható eszközök, tovább bírják majd feltöltés nélkül – olvasható az egyetem honlapján. Ugyan a gyártó cégek főként metanolos tápokat (DMFC) fejlesztenek, ám ennek a technológiának jó néhány hátulütője van, többek között az alacsony energiasűrűség nem is beszélve arról, hogy egy katalizátor is szükséges hozzá, amely az elektromosság előállításához megindítja a reakciót a metanol, a levegő és a víz között. Ráadásul az ilyenfajta energiaforrások működése közben széndioxid termelődik melléktermékként.

Az ígéretek szerint, a hidrogén alapú akkumulátorok több energiát képesek biztosítani, mint metanolos társaik. A fő probléma eddig a hidrogén tárolása volt. mivel magasnyomású hidrogén gáztartályok vagy a folyékony hidrogén használata a hordozható eszközöknél nem megoldható. Most azonban a Purdue Egyetem kutatói, Evgeny Shafirovich, Victor Diakov, és Arvind Varma úgy tűnik a hordozható eszközök esetében is megoldást találtak a hidrogén tárolásának és előállításának problémájára.

A tervek szerint a vásárlók majd hitelkártya méretű cartridge formájában juthatnának hozzá az új akkumulátorokhoz, amelyben megtalálhatóak lesznek a hidrogént tartalmazó kapszulák, illetve egy processzor is. Az akkumulátor energiaszintjének csökkenésekkor a lapkába épített mikroprocesszor megkezdené a kapszula elégetését, elindítva ezzel hidrogén képződést és a feltöltést. Ha az összes kapszula elfogy, a vásárlónak új energia egységet kell vennie.

Nehéz pontosan megmondani, hány hordozható eszköz van szerte a világon, az óvatosabbak is több mint 1 milliárd készülékről beszélnek. Az új energiaforrásokat nem lehet az otthoni elektromos hálózatra csatlakoztatni a feltöltéshez, viszont nem csak hordozható DVD lejátszókat, PDA és digitális fényképezőgépeket láthatnának el elektromossággal, hanem defibrillátorokat, infúziós pumpákat, és egyéb hordozható diagnosztikai berendezéseket is. Természetesen alkalmazásukhoz a hordozható elektromos eszközök kialakítását is át kell tervezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik