Élet-Stílus

Tervek az internet megújítására

Az amerikai National Science Foundation saját kezdeményezésével szeretné megújítani a világhálót, amelyben a legfontosabb részletnek az egyes hálózatok biztonságának fokozását tartja.

Az NSF terveiről a The New York Times számolt be, amely jelen volt a szervezet szakembereinek múlt héten megrendezett találkozóján. Az ACM SIGCOMM 2005 elnevezésű rendezvényen többek között elhangzott, hogy az új projekt keretében tervbe vették egy fejlesztői labor felállítását, amelynek feladata az új hálózati architektúrák kidolgozása és kipróbálása. Ennek részletei jelenleg nem ismertek, mindössze annyit tudunk, hogy a költségeket illetően mintegy 300 millió dollárral számolnak.

A projekt teljes neve Global Environment for Networking Investigations. A GENI a szervezet ismertetője szerint a 21. század világába hivatott bevezetni a világhálót, amely több vonatkozásban is kívánnivalókat hagy maga után. A főbb feladatok közé tartozik a robusztus, biztonságot növelő felépítés megvalósítása, a mobil és vezetéknélküli hálózatok fokozott integrálása, valamint az infrastruktúra kritikus pontjainak könnyebb kezelhetősége. Ezt egészítené ki az új eszközök és szolgáltatások egész sora, amelyek nagyban növelnék a felhasználhatóságot, és gördülékenyebbé tennék a működtetést.

Több párhuzamos terv

Nem ez az egyetlen program, amely a világháló megújítását célozza meg. Tavalyi cikkünkben az internet fejlődéséről már szót ejtettünk az egyre inkább szükséges változtatásokról, az ezt kiváltó okokról, illetve az ebből a célból indult kezdeményezésekről. Ezek között elsőként az IPv6 érdemel említést, amelyet a jelenlegi internetprotokoll utódjának szánnak. Ez szintén a biztonságra helyezi a hangsúlyt, és fejlesztőinek ígérete szerint az átállás zökkenőmentes és az átlag felhasználónak gyakorlatilag észrevehetetlen lesz. Igaz, a szolgáltatóknak ez nagyon sok pénzébe és idejébe kerül, ám mégis megéri a váltás, ugyanis az IPv6-ra épülő hálózatokon jóval gyorsabb a hibakeresés, emellett optimalizálttá válik az adatátvitel is, ami elsősorban az online műsorszórásban lehet előnyös.

Az Internet2 projekt 1996-ban nagyvállalatok, egyetemek és a kutatási és fejlesztési munkálatokban érdekelt nonprofit szervezetek kezdeményezése alapján indult. A cél egy olyan, minden eddiginél nagyobb sávszélességet biztosító nemzetközi számítógépes hálózat kialakítása, melyet idővel minden felhasználó örömmel fogad majd. Az egyetemek, kutatóintézetek között működő hálózat mostanában sebességrekordjairól, illetve a fájlcserélgetéstől volt hangos, ám ez utóbbira már a RIAA is felfigyelt és ellenintézkedéseket foganatosított.

A GENI tesztlaboratóriuma nagy valószínűséggel csatlakozik majd az Internet2, illetve a National LambdaRail hálózatára, ám az NSF szerint merőben új megoldásokat és eszközöket használ majd. Ennek részleteit sajnos egyelőre nem kötik az orrunkra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik