Élet-Stílus

Újra nyomoznak Hasfelmetsző Jack után

Patricia Cornwell amerikai bestseller-író költséges hirdetési kampányban kelt saját elmélete védelmére, mely szerint a Nagy-Britanniát a 19. század végén rettegésben tartó, Hasfelmetsző Jack néven ismert sorozatgyilkos nem más volt, mint Walter Sickert impresszionista festő.

Az írónő 2002-ben megjelent könyvében részletezte elméletét, amelynek címe: Egy gyilkos portréja – Az ügy lezárult. A könyvben igyekezett izgalmas módon bizonyítani teóriáját: a hírek szerint a jövő év elején megjelenő második kiadáshoz másfél millió euróért megvásárolta Sickert 32 festményét, hogy az azon található DNS-nyomokat összehasonlítsa a levelekkel, amelyeket a sorozatgyilkos a rendőrségnek írt.

Az írónő most két vezető londoni lap hétvégi számában közölt, egész oldalas írásban szólította fel bírálóit, hogy bizonyítsák be, ha tudják, hogy ő téved. Kifejtette: a vizsgálat remek lehetőséggel szolgál ahhoz hogy a modern tudomány segítségével lezárjanak egy eddig megoldatlan bűnügyet. Patricia Cornwell művei egyébként többek között arról is híresek, hogy a legmodernebb eljárásokat használják bennük nyomozói.

Más elméletek: sebész volt, vagy tengerész?

Hasfelmetsző Jack merészsége, kegyetlen gyilkosság-sorozata és merészsége a mai napig nem hagyja nyugodni a kedélyeket, a róla megjelent könyvek tucatjaiban már legalább száz férfiról – köztük Viktória királynő egyik unokájáról – “bizonyították be”, hogy ő gyilkolta sorra a prostituáltakat, de a legleterjedtebb nézet szerint a Hasfelmetsző – Jack the Ripper – sebészorvos volt.

Alig félévvel ezelőtt egy nyugalmazott brit detektív, Trevor Marriott szintén könyvet adott ki a londoni sorozatgyilkos után folytatott kutakodásainak eredményeiről.

A legkorszerűbb rendőrségi módszerekkel folytatott vizsgálat alapján a detektív arra a következtetésre jutott, hogy a sorozatgyilkos tengerészként kereste kenyerét. Marriott feltevése mellett szólnak az egyes gyilkosságok közti hosszú szünetek, valamint az is, hogy a tetthelyek közel voltak az akkori dokkokhoz. Marriott ráadásul megtalálni vélte a hajót is, amelyre Jack elszerződött matróznak.

A The Sylphe nevű teherhajóról van szó, amely az 1888 nyarán elkövetett első gyilkosságot megelőzően a londoni kikötőben horgonyzott. Azután Nicaraguába hajózott ahol Hasfelmetsző Jack módszerével megöltek és megcsonkítottak egy prostituáltat. Könyvében Marriott egy fiatal német nő meggyilkolását is a hírhedt sorozatgyilkos számlájára írja. A detektív összesen kilenc gyilkossággal vádolja Hasfelmetsző Jacket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik