Élet-Stílus

Elfogták a Zotob-vírus készítőjét

A napokban két gyorsan terjedő féregvírus, a Mytob és a Zotob alkotóját is sikerült kézrekeríteni: egyikük Marokkóban, míg a másik elkövető Törökországban akadt a hatóságok hálójába.

Az akció sikerét az FBI jelentette be közleményében, leszögezve, hogy ezt a két ország hatóságai és a Microsoft közötti együttműködés révén érték el. Az amerikai szoftvercég ugyanis fontos információkkal járult hozzá az elkövetők felkutatásához, illetve gyors elfogásukhoz. A Zotob féreg, illetve a Mytob alkotója a helyi bíróságok előtt lesz kénytelen számot adni tetteiről. Ez utóbbi vírus hazánkban már májusban is gyorsan terjedt.

Fiatal elkövetők

A 18 éves Farid “Diabl0” Essebar és a 21 éves Atilla “Coder” Ekici meglehetősen jó munkát végzett az említett kártevőkkel. Amint arról az elmúlt héten beszámoltunk, a Zotob gyakorlatilag körbefertőzte a világot, és több amerikai cég, így a CNN, az ABC és a New York Times hálózatát is érintette. A CNN adását megszakítva számolt be az üzemzavarról. A szakemberek már korábban figyelmeztettek arra, hogy egy új féregvírus támadja a Windows 2000 operációs rendszereket, a támadás valódi méreteire csak későn döbbentek rá. Utólagos számítások szerint a Windows rendszerek 5-8 százalékát érintette az invázió, ami nem kis teljesítmény. A Microsoft utólag azt is elismerte, hogy a hiba a Windows XP-t is érinti.

A Microsoft felelőssége

A közvélemény-kutatások szerint az üzleti élet képviselőinek mintegy egyharmada a Microsoftot tartja felelősnek az elsöprő erejű vírustámadásokért, a cég biztonsági törekvései ellenére is. “A Microsoft két tűz közé került javításai miatt. Ugyanis, ha nyilvánosságra hozza biztonsági réseit, akkor a vírusírók már könnyedén kihasználhatják őket és jó néhány cégnek nem marad ideje frissíteni, ám ha titokban tartja, akkor mindenki azt kérdezi majd, miért nem javította ki őket, ha tudott róluk”- fejtegette néhány nappal ezelőtt Graham Cluley, a Sophos biztonsági cég vezető szaktanácsadója.

A vállalat igyekezett jóvátenni hibáját: a részletes ismertető többek között a hazai leányvállalat honlapján is megjelent, amelyben felhívták a figyelmet a javítás megjelenésére, illetve az ingyenes eltávolító szoftver fontosságára. Most már azt is tudjuk, hogy eközben a hatóságok munkáját is segítették, méghozzá eredményesen. “Szeretnénk gratulálni a marokkói és török hatóságoknak, illetve az FBI-nak, az elkövetők gyors felkutatásáért. A gyors siker megmutatta a Microsoft Internet Crime Investigations Team és a hatóságok együttműködésének hatékonyságát, és egyben figyelmeztető jel a vírusírók számára” – jelentette ki Brad Smith, a szoftvercég alelnöke.

A Szövetségi Nyomozóiroda közleménye szerint a két gyanúsított ellen tovább folytatódik a vizsgálat, amelyben az FBI továbbra is kiveszi majd a részét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik