Élet-Stílus

A férfiak okosabbak, mint a nők?

A Manchester Egyetem kutatói nagy felháborodást keltő vizsgálati eredményt közöltek: a férfiak intelligenciahányadosa minden általuk vizsgált csoportban magasabb, mint a nőké.

Dr. Paul Irwing és Richard Lynn vizsgálatuk során 80.000 IQ-teszt eredményét elemezték. A tesztek az 1960-as évek és napjaink között készültek 20 országban, és a kutatók társadalmi valamint korcsoportok szerint hasonlították össze a nők és a férfiak teljesítményét.

Azt tapasztalták, hogy a férfiak intelligenciahányadosa összességében átlagosan 5 ponttal magasabb, mint a nőké. A 130 IQ-pont feletti kategóriában a férfiak száma háromszorosa a nőkének, 145 pont feletti értéket pedig 5,5-ször annyi férfi ért el, mint nő.

Ugyanakkor a PhD-képesítés kivételével minden szinten elmondható, hogy egy adott IQ-tartományban a nők magasabb iskolai végzettséget szereznek, mint a velük azonos IQ-jú férfiak.

Az a tény már jóval régebb óta ismert, hogy a nők és a férfiak intelligenciahányadosának eloszlása eltérő. A nők IQ-jára vonatkozó Gauss-görbe keskenyebb, mint a férfiaké, ami azt jelenti, hogy a nők többsége az átlagos, 100 körüli ponttal jellemezhető IQ-tartományban található. Ezzel szemben a férfiaknál gyakoribbak a végletes esetek, azaz az átlagnál magasabb és alacsonyabb tartományban is többen vannak.

Dr. Paul Irwing, a kutatás vezetője azt kívánja, bárcsak más eredményeket hozott volna a vizsgálat, hiszen ezek közzétételével magára vonja a társadalom mintegy felének haragját.

Ismeretes azonban, hogy az IQ-teszteken jellemzően az a csoport teljesít a legjobban, amelyik a leginkább hasonlít a tesztet összeállító személyek csoportjára. Vagyis ha a tesztet fehérek állítják össze, magasabb értékeket fognak mérni a fehér lakosok körében, mint a színesbőrűeknél. Ha zömmel zsidó kutatók, akkor a zsidó lakosságban lesznek magasabb értékek. Így könnyen elképzelhető, hogy ha nők által összeállított IQ-tesztet alkalmaznának, bizony az erősebb nem tagjai maradnának alul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik