Élet-Stílus

Cianidszennyezés egy határközeli szlovák patakban

A magyar környezetvédelmi minisztérium nem hivatalos információt kapott arról, hogy augusztus 23-án ipari szennyező anyagok, többek között cianid és nehézfémek kerültek a Zólyom melletti Szlatina patakba, amely a Garamba és azon keresztül a Dunába torkollik.

A szlovák szakemberek tájékoztatása szerint időközben feltartóztatták a veszélyes anyagokat, a szennyezés ezért magyar területre nem terjedhet át.

A hatóság és a zöldtárca közigazgatási államtitkára azonnali tájékoztatást kért Szlovákiától, hiszen nem állt rendelkezésre hiteles információ a patakba jutott szennyező anyagokról és a védekezési munkálatokról. Az ennek nyomán kapott hivatalos válasz szerint a szennyezést szlovák területen feltartóztatták, a Garam folyóba veszélyes anyagok már nem kerültek, és így a szennyezés magyar területre sem terjedhet át.

A megnyugtató tájékoztatás ellenére a területileg illetékes magyar környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség, valamint a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakemberei a közös határvízi Duna szakaszon, illetve a Garam befolyásánál folyamatosan ellenőrző méréseket végeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik