Élet-Stílus

Máshogy látja a világot a keleti és a nyugati ember?

A Michigan Egyetem tudósainak állítása szerint a nyugati és a keleti emberek szó szerint másképp látják a világot.

A kutatók összehasonlították, hogy miként néz meg 26 kínai és 25 amerikai diák bizonyos fényképeket. A képek állatokat és élettelen tárgyakat ábrázoltak összetett háttér előtt. Vizsgálataik eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban tették közzé.

A nyugatiak szeme inkább a főtémára fókuszált, míg a keletieké gyakran pásztázta a háttér részleteit. Kutatási eredményeik összhangban állnak azokkal a korábbi kutatási megállapításokkal, amelyek szerint a keleti emberek holisztikusabb módon gondolkodnak, mint a nyugatiak, ösztönösen nagyobb figyelmet fordítva a környezetre. Ezzel szemben a nyugatiak fókuszáltabban és elemzőbben gondolkodnak.

A legutóbbi tanulmányban megállapították, hogy először mind az amerikai, mind a kínai diákok főként a háttérre összpontosítottak. 420 milliszekundum elteltével azonban az amerikaiak figyelmüket inkább az előtérben lévő elemekre kezdték koncentrálni. A kínaiak esetében azonban nem így állt a helyzet, ők továbbra is inkább a hátteret pásztázták tekintetükkel.

Memóriaeltérések

A kutatók megvizsgálták azt is, mennyire emlékeznek az önkéntesek az előtérben korábban látott elemekre akkor, ha új háttérbe helyezték azokat. A kínai diákok nagyobb valószínűséggel felejtették el a korábban már mutatott tárgyakat. Úgy tűnik, emlékezetükben összekapcsolódott az előtérben lévő tárgy és azok eredeti háttere.

A dr. Richard Nisbett vezetésével dolgozó kutatók a következőket írták: „Az amerikaiak hajlama arra, hogy hamarabb vándorol szemük az előtérben lévő objektumokra és hosszabb ideig koncentrálnak azokra, azt sugallja, hogy a tárgyak több vizuális részletét figyelik meg, mint a kínaiak. Ha valóban ez a helyzet, akkor ez megmagyarázhatja, hogy miért ismerik föl pontosabban a tárgyakat az amerikaiak, még új háttér előtt is.”

A kutatók azt vetették föl, hogy a társadalmi szokások szerepet játszhatnak az eltérő megközelítésekben.

„A kelet-ázsiaiak viszonylag összetett szociális kapcsolatrendszerben élnek, előre meghatározott szerepviszonyokkal. Ezért a hatékony működéshez fontos figyelni az összefüggésekre.”

„Ezzel szemben a nyugatiak kevésbé kötött társadalmi környezetekben élnek, amely hangsúlyt helyez a függetlenségre és lehetővé teszi számukra, hogy kevésbé figyeljenek a környezeti összefüggésekre.”

„A végeredmény az, hogy különbözőképpen látjuk a világ különböző aspektusait.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik