Élet-Stílus

10 nyelven „beszélő” vírus

Két napja azonosították a Symantec szakemberei azt a vírust, amely terjedéséhez a Microsoft üzenetküldő programját használja. A Kelvir.HI névre keresztelt vírus saját anyanyelvén igyekszik a felhasználót átejteni.

Még áprilisban rövid időre megbénította a Reuters üzenetküldő rendszerét a Kelvir nevű féreg. Most újabb ötlettel igyekeztek „megtréfálni” a felhasználókat a vírus írói. Az MSN Messenger szolgáltatását felhasználó új féreg mintegy 10 különböző nyelven képes üzenetét megjeleníteni. A számítógép nyelvi beállításainak ellenőrzése után az üzenet angol, német, francia, spanyol, olasz, görög, portugál, holland, török, vagy svéd nyelven jelenik meg.

A vírus írói egyébként nem nagyon változtattak a kártevő korábbi működési elvén, miszerint a felhasználó kontaktlistájára elküldött üzenet egy weboldalra vezet, ahonnan további vírusok kerülnek a számítógépünkre.

A szakértők ezt a férget azért tartják újszerűnek, mivel terjedéséhez több nyelvet használ és korábban ilyen jellegű kódot nem írtak. A szokatlan megoldás megjelenésével a nem angol anyanyelvű felhasználók eddigi rutin-védettsége megszűnni látszik, hiszen a saját anyanyelvünkön érkező üzenetre könnyebben kattintunk. Annak ellenére, hogy a vírus tíz nyelven kommunikál még szélesebb körben nem terjedt el. Magyar verziót mindeddig nem azonosítottak.

A Kelvir.HI által okozott fertőzés megszüntetése, folyamatosan frissített vírusvédelmi programokkal nem okoz különösebb problémát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik