Élet-Stílus

A vadkacsák a madárinfluenza fő terjesztői

A tőkés récék a madárinfluenza-vírus egyik fő terjesztői - vélekedik holland és svéd kutatók csoportja az Emerging Infectious Diseases című amerikai orvosi szaklap legutóbbi számában.

A tanulmány szerzői szerint a vadkacsák gondos járványügyi ellenőrzése segíthet a veszélyes vírusok azonosításában és a védőoltás kidolgozásában. A madárinfluenza H5N1 vírusa több tucat emberéletet követelt Délkelet-Ázsiában és már Oroszországra is átterjedt. Az orvosok attól tartanak, hogy a vírus emberről emberre terjedő mutációjának létrejöttével járvány alakulhat ki, amely beláthatatlan következményekkel járna.


Közép-Európában eddig még nem ütötte fel a fejét a veszélyes vírus, de több mint fél tucat, “A” típushoz, valamint N5 és N7 altípushoz tartozó más vírusfajtát találtak vadkacsáknál. Közöttük többen rokonok az 1997-ben Európában regisztrált baromfivész vírusaival. A tudósok szerint folytatni kell a vadkacsák tanulmányozását. Az A vírus terjedésének figyelemmel követése réven fel lehet készülni a járványra. A vadkacsákból levett vírusminták oltóanyagok és a laborvizsgálatokhoz szükséges reagensek előállításához is segítséget nyújthatnak – írják a holland és svéd kutatók.


Oroszországban megfékezték a madárinfluenza terjedését


Az orosz hatóságok megfékezték a madárinfluenza terjedését és gyors ütemben stabilizálják a helyzetet. Tizenkét érintett falvat már felmentettek a karantén alól, a falvakban minden baromfi-tenyésztelepet bezártak és az összes jószágot elpusztították. Emberre a fertőzés nem terjedt át.


A veszély ennek ellenére nem múlt el, hiszen a vírust a költöző madarak is terjesztik. Közvetítésükkel eddig a vírus Délkelet-Ázsiából Cseljabinszk, Altáj, Omszk, Tyumen és Kurgán térségébe jutott el. A H5N1 vírus törzs 2003-as felbukkanása óta hatvan ismert halálesetet okozott, többségében Vietnámban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik