Élet-Stílus

Madárinfluenza: az országos tiszti főorvost is beoltják

A sikeres állatkísérleteket követően 150 emberen próbálják majd ki a madárinfluenza elleni vakcina hatékonyságát, a kísérleti oltásban részt vesz Bujdosó László országos tiszti főorvos is - közölte Ritoók Emese, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szóvivője.

A sikeres állatkísérletek már befejeződtek, jelenleg az Országos Gyógyszerészeti Intézet és az Egészségügyi Tudományos Tanács etikai bizottsága bírálja el az oltóanyagot, ezt követően engedélyezhetőek a humánkísérletek – mondta Ritoók Emese.

Közlése szerint a kísérleti oltásban 150 ember vesz majd részt és az oltások beadása után három héttel, majd három, illetve hat hónappal később vérvétellel elemzik a vakcina hatékonyságát.

Mint mondta, a kísérleti oltásnak nincs kockázata, a kísérleti alanyok nem legyengített, hanem “leölt” vírust kapnak, ami nem “vadulhat vissza”, nem okozhat megbetegedést. Elmondta azt is, hogy Bujdosó László országos tiszti főorvos is részt vesz a kísérleti oltásban. Hozzátette: amennyiben sikeresek lesznek a humánkísérletek, abban az esetben kezdik meg nagyobb mennyiségben gyártani a vakcinát, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelzi, hogy emberről emberre is terjedni kezdett a betegség.

Az oltást elsőként az idős emberek és az egészségügyi dolgozók kaphatják majd meg, ezt követően viszont bárki kérheti. Bujdosó László hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyarországon elkészült a madárinfluenza elleni oltóanyag. Eddig négyszázötven adagot gyártottak le, ezek a humán kipróbáláshoz szükséges ampullákban rendelkezésre állnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik