Élet-Stílus

Felfedték egy múmia titkait

Rétegről rétegre, képkockáról képkockára tárt elénk a Stanford Egyetem példátlan részletességgel egy két évezreddel előtt élő egyiptomi gyermeket.

A nagyfelbontású CT letapogatásból készült háromdimenziós képek egy 4-5 év körüli leánygyermeket tártak a Stanford orvosi karának kutatói elé rövid, fekete, gyantába mártott fürtökkel, csapott állal és szögletes arccal, ami híres honfitársára, Tuthankamon fáraóra emlékeztet. A Sherit névre keresztelt lány – ami ősi Egyiptom nyelven “kicsit” jelent – a San Jose-i Egyiptológiai Múzeum lakója már 75 éve, történetét azonban egészen mostanáig teljes titok övezte.

Májusban a múzeum vezetői óvatosan átszállították a Stanford kórházának egyik alagsori kutató laboratóriumába, ahol Rebecca Fahrig radiológus professzor és munkatársai nem kevesebb, mint 60 000 felvételt készítettek a múmiáról egy igazi ritkaságnak tekinthető AXIOM Siemens CT szkennerrel. Ez speciális karjával képes körbejárni a pácienst, lehetővé téve a radiológusoknak, hogy az egyént – esetünkben a múmiát – számtalan szögből vegyék szemügyre, anélkül hogy meg kelljen mozdítani. A hatalmas adattömeget a Silicon Graphics nagyteljesítményű számítógépei dolgozták fel, egy a német Volume Graphics által készített képalkotó programmal.

A végeredményt augusztus 3-án mutatták be az SGI-nél, de sokak számára ez csak a munka kezdete volt. Ezek a valaha múmiáról készített legrészletesebb felvételek, 200 mikron vastagságú szeletekkel, ami nagyjából egy névjegykártya vastagságának felel meg. Összehasonlításul a januárban megvizsgált Tutankhamon 3D-s felvételei 750 mikronos szeletekből tevődnek össze. A végeredményről a múzeum kurátora, Lisa Schwappach-Shirriff is elismerően nyilatkozott. “Rengeteg múmián elvégzett munkával találkoztam már, de ehhez foghatót még nem láttam” – mondta.

A képek alapján Sherit igen gazdag és kiváltságos család sarja lehetett, erre utalnak ékszerei és a mumifikáláshoz felhasznált kivételesen jó minőségű anyagok. A lány feltehetően közvetlenül halála előtt is jó egészségben volt, azaz váratlanul érte a vég. A vizsgálatok egy teljesen egészséges csontvázat tártak a kutatók elé, elváltozások vagy hosszan elnyúló betegségek nélkül, nyilatkozott Amy Ladd ortopéd sebész professzor, aki szerint a lánynak valószínűleg vérhas okozhatta a halálát, ami igen gyakori volt az ősi Egyiptomban. Sherit korában a gyerekeknek közel a fele nem érte meg az ötéves kort.

Ladd és munkatársai a csuklócsontokból becsülték meg a gyermek korát, amit a fogakról készült felvételek alapján az erre szakosodott orvosok is megerősítettek. A letapogatásból nem csupán felvételek, de Stephen Schendel sebész professzornak köszönhetően – aki szabad­idejében szobrászkodással is foglalkozik – egy agyag mellszobor is elkészült. Schendel a Medical Modeling Inc. technikáját alkalmazva elkészített egy műanyag háromdimenziós másolatot a gyermek fejéről, majd némi antropológiai adatok alapján szürke agyaggal és festékkel megformázta az arc jegyeit.

A lány testét erős illatszerrel öntötték le, ami moringa olajba kevert tömjénből és mirhából tevődött össze. Ez az anyag valószínűleg a temetésen került a testre, így küldték szülei egy jó illatú túlvilágba. Sherit története ezzel még nem ér véget, hiszen a tudósok előtt még jókora elemzésre váró adathalmok tornyosulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik