Élet-Stílus

Párkány, a külföldi

Elég a határt átlépni, és máris új világba csöppenünk. Ezt az illúziót kelti az Esztergommal szemközti sturovói strand, az ott kapható knédli és a szlovák feliratok.

Árak

A fürdőt, ahhoz képest, milyen kicsi a város, nem is olyan könnyű megtalálni, a sétálóutcák és a táblák hiánya miatt. Felnőttbelépőjegy 140 korona – egy korona most hét forint körül mozog. Az ételek egy kicsi talán olcsóbbak, mint Magyarországon, és ugye varietas delectat, vagyis jólesik olykor kipróbálni mást is. Bab- és gulyásleves 30 és 25 korona, pacalpörkölt, gyros és spagetti 60. Kapucsínó és sör 25 korona. Bérelhetünk családi öltözőt 60, kempingszéket 10, napernyőt 15 koronáért. Bungee trampoline-on 100 koronáért tíz percig ugrabugrálhatunk.

A FigyelőNet legelső benyomása a zsúfoltság volt. A „parkoló megtelt” felirat fogadta a látogatókat, majd a tömeg. Népszerű a strand, ez vitán felül áll, de nézzük meg, hogy okkal-e. Legelőször is az átöltözéssel akadtak gondok. Képtelenség volt ráakadni az öltözőkre, és amikor végre sikerült, a fedett uszoda épületében, kiderült, hogy zárva, az uszodával egyetemben. Tovább bolyongva a kánikulában családi kabinokra bukkantunk, kabinosnak viszont híre-hamva sem volt. A fürdő különböző területen tevékenykedő dolgozóit hasztalan kérdezgettük a kabinokról. Végül kibomlott a rejtély. A „kölcsönző” feliratú épület egyik nyílásánál lehet kabint bérelni, 60 korona, zálog és teljes nevünk ellenében, melyet nagy könyvbe vezet fel a hölgy.

Kettes számú projekt: helyet keresni a törülközőnek. Nem is olyan egyszerű, mert a strand medencék körüli részét beton fedi, a gyep nagy területen kiszikkadt, kipusztult. A fennmaradó szabad területet belepték a strandolók. Előbb-utóbb mégis letelepszik az ember, és elindul fürdeni. Erre több lehetőség is adódik. A medencék fele régi típusú, másik fele új. Az előbbi alatt a fallal körülvett, betonnal burkolt, festett medencét értjük, partján az örökké a sípját fújó úszómesterrel, az utóbbi alatt pedig a feszített víztükrű, csempézettet. A hullámmedence az előbbi típusba tartozik, tengeri öbölre emlékeztet, és olyan nagy, hogy a hullámoztató berendezés hiába erőlködik, a hullámoknak inkább csak a hangulata jön, sem elringatni, sem dobálni nem tud.

Jobban járunk, ha magunk vesszük kézbe a dolgokat, és ringatjuk, dobáljuk kedvesünket, gyermekünket. Erre a célra gyakorlatilag minden medence megfelel. Külön családi, játszómedence nincsen – a hullámon kívül –, viszont az egyik termálvizeset a közönség, szemmel láthatólag, kinevezte erre a célra, becipelte a labdákat meg az úszógumikat. Az úszómedence is hasonló sorsra jutott, ezért csak félig töltik fel vízzel, a sport tehát Párkányban kilőve, legalábbis nyáron. Egy gyógymedence azért megúszta, harminchat fokos vize, talán, túl meleg játékra.

A vízi élményelemekre nem fektettek hangsúlyt, ilyenek gyakorlatilag nincsenek, viszont van dupla csúszda, és temérdek játék a szárazon. Gumiasztal, valami különös szerkezet, melyen két kötélen lehet ugrálni, olyan, mint egy mini bungee jumping, óriás sakk, vurstli fejre álló hajóval, műszikla szobormászáshoz, csónakázótó vicces vízibiciklivel, meg a fürdő szélén egy nomádpark, ahol többek között megtanulhatunk kést dobálni, lovagolni és íjjal lőni. A bőség zavarával küszködnek a gyerekek.

A felnőtteket a lacikonyhák, önkiszolgáló éttermek kínálata hozhatja zavarba. Káposztaleves, csirkeszoté, knédlis ételek, gyros, hamburger, hot dog, spagetti, pörköltek, sültek kaphatóak koronáért és forintért egyaránt. Édesség gyanánt fánkok, bukták, óriáspalacsinta, gofri jöhetnek szóba. Hangulatosnak egyik helyet sem mondanánk, egymás hegyén-hátán nyomorognak az étkezdék és az étkezők, de legalább van mit enni. A csónakázótó partján a legkellemesebb, ahol kemencében sütik a sok finomságot. A kilátás a tóra és az esztergomi bazilikára kellemes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik