Élet-Stílus

Cápabőrutánzat a hajók védelmére

Német és amerikai kutatók ezeknek a tengeri ragadozóknak a bőrét tanulmányozva kísérleteztek ki olyan burkolatokat, amelyek csaknem lehetetlenné teszik, hogy algák és különféle puhatestűek a hajók külsejére telepedjenek.

Ha alkalmazásra kerülnek, nagy megtakarítást fognak eredményezni, mert a kéretlen “utasok” 15 százalékkal növelik a hajók vízzel szembeni ellenállását, ami azt jelenti, hogy azok több üzemanyagot fogyasztanak és a tisztítás is sokba kerül – írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A cápa bőre igen rugalmas anyagból van, amelyet pikkelyhez hasonló lemezek borítanak. Ralph Lidert, a brémai egyetem kutatója úgy gondolta, hasznosítani lehet ezeknek a lemezeknek azt a tulajdonságát, hogy szétnyílnak, amikor az állat úszik. Különlegesen rugalmas szilikonnal kifejlesztett egy szintetikus bőrt, amely gyakorlatilag 67 százalékkal csökkenti a felületet, amelyre a kárt okozók rátapadhatnak. Ezenkívül 4-5 csomós sebesség mellett a hajó öntisztítóvá válik.

Amerikai kutatók is lényegében hasonló eredményre jutottak. Kutatásaikat az amerikai haditengerészet finanszírozza, amely évente 50 millió dollárt költ a repülőgép-hordozók, cirkálók tisztítására. Ők olyan borítót találtak ki, amely gyémántalakú kis pikkelyekből áll.

A bionika kutatói más állatokkal is foglalkoznak. Izraeli tudósok a polip periférikus idegrendszerét vizsgálják, amely csápjait mozgatja, hogy ezáltal a robotok karjainak mozgatását célzó újításokat dolgozzanak ki.

Amerikai kutatók találtak olyan tengeri szivacsot, amelynek idegrostjai erősebbek az optikai szálnál. Svéd tudósok pedig elemzik a gekkók, gyíkok szárazon is működő tapadó anyagát, hogy a jelenleg kapható ragasztóknál hatékonyabbat tudjanak előállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik