Élet-Stílus

Mezőkövesd, az átalakuló

A madártávlatból valamiféle holdbázisra hasonlító, egyfajta különös esztétikával bíró, és valamennyire egységes képet nyújtó mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő képe közelről már korántsem nevezhető homogénnek.

Árak

A 800 forintos belépődíj kellemesnek mondható, délután kettő órától pedig már csak 450 forintot kell fizetnünk, a szauna 400 forint.. A parkolás 500 forint egész napra. Masszázs 1800, úszósapka 200. Az egyik italt áruló büfében 330 a Heineken, 600 a Jäger, deci egri olaszrizling 100, kávé 150, capuccino, forró csoki 200. Szénsavas üdítő decije 50 forint, a rostosé 60. Az egyik kis kifőzdében ehetünk brassóit 650-ért, halászlét 700-ért, vaddisznópörit 800-ért, de van menü is 700-ért levessel. A FigyelőNet újságírója itt fogyasztotta élete legnagyobb hot dogját 280 forintért.

A vadonatúj egészségközpont tőszomszédságában álló régi szocreál épületek és a mindenütt folyó építkezés és átalakítás nyomai kevert hangulatot árasztanak. Az ideiglenes bejárattól jobbra rögtön szembe tűnnek az előző korszak rekvizitumai. A kétszintes geometrikus szocreál épületek nem szépek, még ha látszik is az építész erőfeszítése, hogy kimozdítsa a betonkockát tetszhalott állapotából. Kétoldalt, gyanítom, funkció nélküli, ám annál merészebb ferde vasbeton elemek törik meg a monotóniát. Az épületek diákszállásként működnek, a körbefutó, hajóknál bevált folyosón az ifjúság képviselői nézegetik a fürdőzőket.

Több medencére is rálátni felülről. Mindenek előtt a hullám és családi medencét magában foglaló együttes látszik. Ilyet másutt nem láttam, mintha feng shui stílusban épült volna. Kör alakú betonkoszorú keretezi az elképzelést, majdnem teljes körben végigfutó széles sávban helyezkedik el egy medence, melyet családi medencének definiáltam. Gyerekek, felnőttek vegyesen élvezték a nyarat – idén nem voltunk elkényeztetve. Az óriási kör közepén egy építészeti és esztétikai szempontból könnyen támadható hullámmedence dolgozik órás ütemben. A medence valóban méretes, de teljes terjedelmében kiemelkedik a síkból, így nem csak hogy észrevehetetlen marad azok számára, akik nem ismerősek, és nem élvezhetjük a nagy víztükrök adta látványt, de kimondottan zavaró, hogy a strand közepén valamiféle betonteknő magasodik ki a földből. Kevert termálvízzel van tele.

Akárcsak az a két szintén óriási termálmedence mely a szabad ég alatt várja a látogatókat, akik jönnek is szép számmal ücsörögni a finom kénes, izületi panaszokra kiváló vízben. A középen kettéosztott ikermedence egyik fele meleg-, a másik forró vizes. Különös módon, noha a strand kertje elég nagy, a vendégsereg egymás hegyén-hátán a medencék körüli gyepen osztozik, mögöttük az üres futballpályányi szabad terület. Földbe ágyazott padokra vagy helyben bérelt műanyag ágyakra lehet letelepedni.
A fürdő legszebb része az új egészségközpont. Semmi különös, de kellemes és tiszta, egyes helyekre cipővel még belépni sem szabad. Gyógymedencék találhatók benne, kettő darab, szabadtéri kiegészítéssel és a hozzátartozó kiúszókkal, melyek télen jönnek jól, hiszen a fürdő egész évben nyitva tart. Itt található a jacuzzi és a szauna is. És ha már az élményelemeknél tartunk, a szabadéri élménymedencét vízesés, pezsgőfürdő, sodrófolyosó, pezsgőágy és – a kedvenc – dagonya gazdagítja. Váltakozva dolgoznak, valami mindig működik, olykor minden egyszerre.

A forrásból fakadó gyógyvíz – melyre a névadó épített fürdőt a negyvenes évek végén – összesen tizenegy medencét táplál, köztük három gyermekmedencét csúszdával; felnőtteknek ide tilos a bemenet. A harminchárom méteres sportmedencével teljes a kép, mely új fa épület alatt kéklik. Pihenőhely van bőven a medence körül, ülőalkalmatosságokban sincs hiány.

A fürdő felújítás, fejlesztés alatt áll, de az építkezés lassan halad, s noha, tudjuk, ez pénzkérdés is, de fürdővendégként nem kellemes lerobbant csúszda és sitthalom mellett napozni, nem is beszélve a munkagépek tönkretette parkról. A hatalmas kerekek miatt a fű foltokban teljesen kipusztult, az úti lapú teljesen elburjánzott. Szerencsére ez csak a fürdő egyik felére igaz, az átalakított rész ápolt gyepű, a romokat eltakarították.

A járdák szorulnak rá a rekonstrukcióra. Hol málló betonból állnak, vagy a régi jó, az idő szorításában egyenetlenné vált, félig földbe süllyedt betonkockákból. A strand másik felén – ugyanott a fű is szép – vörös homokóra alakú kövekből összerakott úton lépkedhetünk. A fürdőt egy részét hol laktanyákra emlékeztető betonelemekből álló, minden ízlést és romantikát nélkülöző kerítés, hol rozsdás drót veszi körül, csak egy részen láthatunk szép zöldre festett lécekből álló, igazi kerítést.

Szabadidős tevékenységként a vízi mulatságok mellett strandröplabda, óriás sakk és kiskapus foci jöhet szóba. Az ifjúság mindössze pár fából ácsolt mászó- és hintázó berendezésen szórakozhat a szárazon. Egy-két üzlet kinyitott a bejárat oldalában a szokásos strandcikkekkel, ha labdára van szükség, vagy otthon maradt a fürdőruha. Éhséget csillapítandó választhatunk a megszokott lángos-vattacukor-kürtöskalács strandtrióból, vagy be is ülhetünk a műanyagszékes pultnál kiszolgálós étkezdék egyikébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik