Élet-Stílus

Intelligens csomagolások Németországban

A program elindítója a Német Szövetségi Oktatási és Fejlesztési Minisztérium (BMBF), amely beépített szenzorokkal és rádiótechnikás azonosítóchipekkel (RFID-technológia) ellátott csomagolásokat vezetne be.

A Golem.de szerint a projektben a Philipsen kívül nagy szerep hárul mad az új típusú mikroelektronikus rendszerek fejlesztésében és gyártásában nagy tapasztalatokkal rendelkező SMI GmbH-ra, illetve a csomagolóanyagok fejlesztésére és gyártására specializálódott ALCAN Packaging GmbH-ra (Singen).

Az ALCAN többek között csomagolóanyagokat és csomagolásokat készít élelmiszereknek, gyógyszereknek, kozmetikai árucikkeknek és dohányáruknak. Az alkalmazott Smart Label-eljárásnál nem feltétlenül helyeznének külön azonosítóegységeket a csomagolásokba, hanem például a csomagolóanyagokban már eleve meglévő fémeket használnának fel rádiós adó- és vevőantennaként. Hasonló módon járnának el a szenzorok beépítésének az esetében is, amelyek kijeleznék egy adott termék hőmérsékletét vagy más jellemzőit (nedvességtartalmát stb.), így ezekből az adatokból következtetni lehetne az adott árucikk eltarthatósági, fogyasztási idejére.

A szakemberek tervei szerint a SmartPack-technológiát később már bárki felhasználhatná, akár otthon is. Egy intelligens konyhában a mikrohullámú sütő például leolvasná a mirelit termék csomagolásáról a felmelegítéshez szükséges információkat vagy a hűtőszekrény kijelezné, hogy egy termék meddig fogyasztható még.

Reményeik szerint a programnak köszönhetően az intelligens konyha ismét egy lépéssel közelebb kerül a megvalósuláshoz, és a hétköznapi használatban is egyre jobban elterjed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik