Élet-Stílus

Bevetésre kész a madárinfluenza elleni oltóanyag

Magyarországon elkészült a madárinfluenza elleni oltóanyag - nyilatkozta a országos tisztifőorvos, aki szerint az ország felkészült egy esetleges pusztító járványra is.

A WHO egyre fenyegetőbbnek ítéli az egész világot veszélyeztető madárinfliunza lehetséges következményeit. A hazai felkészültség jelentős lépéseként értékelhető, hogy itthon befejeződtek a hatásos oltóanyaggal kapcsolatos állatkísérletek.

Négyszázötven adagot gyártottak le az oltóanyagból, így ezek a humánkipróbáláshoz szükséges ampullákban a szakemberek rendelkezésre állnak – mondta Bujdosó László országos tisztifőorvos az MTI-nek. A szakember beszámolt arról is, hogy az állatkísérletek befejeződtek, amelynek eredményei igazolták az oltóanyag immunológiai hatékonyságát.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet és az Egészségügyi Tudományos Tanács etikai bizottságának kell a védőoltás dokumentációját megküldeni. Ha kedvező elbírálást kap az oltóanyag, ezt követően engedélyezhetőek a humánkísérletek – fejtette ki Bujdosó László.

Az országos tisztifőorvos közel egy hónappal ezelőtt tájékoztatta az MTI-t arról, készül egy kísérleti vakcina Magyarországon, a kutatások az állatkísérleteknél tartanak. A kísérlet célja az volt, hogy a madárinfluenza (H5N1) vírus bármely altípusára érvényes oltóanyag-előállítási technológia jöjjön létre.

Ezt megelőzően az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetést tett közzé, miszerint világméretű járvány fenyegetheti az emberiséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik