Élet-Stílus

Fejlesztések a Paskálnál – fürdőtrió

Nagyrészt magántőkéből wellness és japán fürdő is épülhet a zuglói Paskál Strand mellé, amely jelenleg mindössze két medencével szűkösködik.

Onsen

Természetes hőforrás mellett létesült nyilvános fürdőhelyekből (sento) alakult ki az onsen. A japán kultúrában meghatározó szerepet játszó fürdőben több melegvizű, 36-45 fokos medence található, méghozzá természetes környezetben. A hagyományoknak megfelelően a nők és a férfiak külön látogatják a fürdőt, amelynek építéséhez csupán fát és sziklákat használnak. Zuglóban a napi 400 fő fogadására alkalmas fürdőt Japánban honos növényekkel tennék otthonossá, hogy a világra nyitott honpolgárok mellett a hazánkban élő japánok és az ázsiai turisták is jól érezzék magukat.

Szürreális látványt nyújtó füves-bozótos, hatalmas elhanyagolt terület fogadja a kiépített stranddal szemben a Paskálhoz érkezőket. A jól értesült biztonsági őr már képben is van. „Eladták a dzsumbujt, oda is lakópark épül” – jegyzi meg lakonikusan.

A lényeget tekintve emberünk nem is téved, a területet már tavaly tavasszal megvásárolta a Rubicon 18 Rt., amely mögött a Futureal Ingatlanfejlesztő Kft. áll, ám a terület birtokba adására még nem került sor. Az ingatlankezelő cég a Fundy édességekről ismert magyar vállalkozó, Futó Péter nevéhez köthető. A Corvin Sétány Projektben is érdekelt cégcsoport 2004 tavaszán, fővárosi források szerint 1,2 milliárd forintos vételár ajánlatával jutott hozzá a XIV. kerületi Egressy út melletti, 41 ezer négyzetméteres területhez. Az eredeti tervek szerint 800-850 lakásos lakópark épült volna, ám jelenleg új, előremutatóbb elképzelés formálódik.

Vegyes beépítés

Mint Futó Gábor, a Futureal Kft. ügyvezetője – s Futó Péter fia – a Figyelőnek felvázolja, a közönség számára nyitott, termálvizet használó wellness központot is terveznek a területre. A Paskál stranddal ellentétben egész évben nyitva tartó fürdő mellett természetesen lakások és irodák is helyet kapnának a területen, azaz az eredeti koncepció helyett nem tisztán lakóparki, inkább vegyes beépítés valósulna meg.

Ez a beruházás azonban akár egy nagyobb fejlesztés része is lehet, hiszen a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Rt. egy tavalyi előzetes megállapodás értelmében vizsgálja egy japán mintájú fürdő, azaz onsen megépítésének lehetőségét, méghozzá közvetlenül a Paskál Strand mellett. Másfél évvel ezelőtt ugyanis japán delegáció látogatta meg a BGYH Rt.-t, ahol a vendégek tettek javaslatot egy új, tradicionális japán fürdő megépítésére. Az egész Európában egyedülálló fürdőt eredményező projekt félmilliárd forint körüli beruházást kíván, amelynek kevesebb mint felét állná a BGYH.


Japán kultúra

Értesüléseink szerint a fennmaradó összeg nagyobb részét egy, a japán kultúra terjesztésére életre hívott állami alapból finanszíroznák, erről azonban egyelőre nincs döntés. A másfél éve napirenden lévő ügy ezért még ma is a tervezés fázisában van. „Amennyiben megfelelő finanszírozást sikerülne találni, akkor is legfeljebb 2006 második felében kezdődhetne ez a beruházás” – értesültünk Rák Tibortól, a BGYH műszaki igazgatójától. Úgy tudni, a Paskállal szembeni területet éppen a BGYH-tól megvásárló Rubicon 18 (Futureal) jelenlegi elképzelései nem ütköznek a másik fürdőépítési tervvel, egymást kiegészítve valósulhatna meg a két beruházás, hiszen a Futureal a BGYH-val együttműködve építené fel télen is nyitva tartó wellness fürdőjét, amely így sem a strandnak, sem a japán fürdőnek nem teremtene közvetlen konkurenciát.

A BGYH 100 százalékos tulajdonosa, a Fővárosi Közgyűlés pályázaton értékesítette a területet 2004 februárjában, méghozzá négyzetméterenként mintegy 29 ezer forintos áron. Ez pedig nem tűnik kevésnek, tekintve, hogy a terület óriási, s azt a BGYH ipari területként kezelte. Nem kis munkát igényel ezért majd a környezet és a talaj rendbetétele. A kialkudott fizetési konstrukció okán azonban a vevő sem járhat rosszul, ugyanis az összesen 1,2 milliárd forintos vételár nagyobbik részét csak az új lakások és más ingatlanok értékesítésekor kell kifizetnie. Somlyódy Csaba, a BGYH-t is ellenőrző fővárosi Tulajdonosi Bizottság elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a szerződésben olyan garanciákat is kikötöttek, amelyekkel a főváros biztosítva látja a telekeladás bevételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik