Élet-Stílus

Sokk and roll, víz and jazz

A hétvégén szerte az országban Szent István-napi programokkal találkozhatunk, elég csak elindulni, biztos belefutunk egy érdekes koncertbe, gyerekprogramba, este pedig durrognak a rakéták mindenki nagy gyönyörűségére. Mi arra figyeltünk, hogy van élet az ünnepek mellett is.

Augusztus 19.
Péntek


-európai capriccio
(Millenáris, reggel 10–kifulladásig)

A Fantastic 6 egy olyan kezdeményezés, amely Kelet-Európa zenei, képzőművészeti, filmművészeti és gasztronómiai feltérképezését tűzte ki célul. Na jó, a lényeg itt is a zene lesz. Reggel 10-től vonulhatnak a családok a Millenáris Parkba, hogy a nagy ká-európai indentitásra minél hamarabb rácsodálkozhassanak az apróságok. Napközben lehet sportolni, enni, inni, számítógépes játékokat játszani, ismerkedni a közös múlttal megvert régió országainak természeti, kulturális értékeivel, és közben várni az estét, amikor is a zene végleg bizonyíthatja, hogy mindenkié, de leginkább a miénk, ká-európaiaké. Az észt DJ Orav, a lengyel Innocent Sorcerers, a cseh Khoiba, a horvát Eddy meets Yannah után a hazai dub-jazz-etno-hiphop és megannyi elektronikus műfaj legjobbjai nyomják a kelet-európai talpak alá valót.

Kis-Balaton, Európa Kiadó, Gödör
(Gödör klub, Bp. Erzsébet tér, 19.00–hajnalig)
Sokk and roll, víz and jazz 1

Utoljára minden számot lenyomnak



A Kis-Balaton az idősebbeknek (és az épp most újraforgatott film miatt talán majd a mai gyerekeknek is) a Tüskevárból ismerős. Tutajos és Bütyök, a két városi nyápic Matula bácsi általi emberré nevelésének helyszíne. A nyolcvanas évekbeli köztes generáció viszont a Balatontól jött rá, milyen szomorú és végzetes városi nyápicnak lenni. Ők tudják, hogy a Víg Mihály vezette formáció Dönci gitárossal alkotott kéttagú részhalmaza a Kis-Balaton, amely sokkal szomorúbb, andalítóbb, felkavaróbb néha, mint az eredeti. Ha valaki túlzásba vitte a levertséget és megnyerőséget, azt az Európa Kiadó n-edik búcsúkoncertje rázhatja fel. Menyhárt Jenő és csapata négyórás, mindenszámoteljátszós monstre koncerttel készül. Az apropó a Világgödör-megnyitó, a belépő ingyenes.

Vízi jazz
(budapesti Duna-szakaszon, a Margit híd és a Széchenyi-Lánchíd között a Képviselői Irodaház vonalában a vízen felállított színpadon, 19 óra)

A Dunán felállított, úsztatott színpadon, Örömkoncert nevű rendezvényen lép fel a magyar jazz színe-java. Mondhatnánk, hogy már az érdekes helyszín miatt is érdemes kimenni a rakodópart alsó kövére, de ennél sokkal érdekesebb a fellépők névsora: Babos Project Special, Dés László Septet, Szakcsi Lakatos Béla és az Új Magyar Gipsy Jazz, László Attila Band, Budapest Jazz Orchestra, gyakorlatilag mind világhírű vendégekkel.

Augusztus 20.
Szombat


Hivatalos Magyarbuli
(A38 Hajó, 22 óra)
Sokk and roll, víz and jazz 2

Tüzijáték után magyarbuli



Az egész napos állami ünnepek, a tüzijáték után szálljunk hajóra!
Mikor is lehetne stílusosabb egy Hivatalos Magyarbulit rendezni, mint augusztus 20-án, az államalapító Szent István, vagyis az első hazai sztárok egyik legkiemelkedőbbikének ünnepén. A Bomb The Jazz+ klub tavaly októberben akkorát durrant, hogy a jóisten megtartotta (és reméljük, a jövőben is megtartja) a szervezők jó szokását, és idén dupláznak egy jó nagyot. A Második Hivatalos Magyarbulin tehát az előző alkalomhoz hasonlóan ismét a huszadik század kiváló magyar könnyűzenéjének remekeiből válogatva táncoltatják az egybegyűlteket az ez alkalomra kifejezetten erre szakosodott DJ-k – az együtt énekléstől a transzállapotig bolondított apraja-nagyja legnagyobb örömére.

Augusztus 21.
Vasárnap


Szentendre Jazzteátrum 2005.
(Szentendre, Városház udvar, 19.30)
Sokk and roll, víz and jazz 3

Horváthék ritmusba hozzák Szentendrét



Egy kis utazás, városnézés, és aztán jazzfesztivál. A szentendrei városháza udvarán fellép a klezmerzenei alapokra építő Nigun, egy különleges, alkalmi etnojazz-formáció Borbély Mihállyal (fúvósok), Horváth Kornéllal (ütősök) és Lukács Miklóssal (cimbalom). Az estét ütős ritmusorgia zárja Baló István, Dés András, Horváth Kornél, Lukács Miklós egyszerre üti-vágja.

Augusztus 22.
Hétfő

Pardon, PUF
(Zöld Pardon, Bp. XI. Petőfi híd, budai hídfő, 21.00)

Leskovics Gábor mostanában leginkább a Kispál és a borz kisegítő gitárosaként-énekeseként-vokálosaként szokott feltűnni. De ez csak a látszat! Az ő saját projektje a húszéves Pál utcai fiúk zenekar, ami persze hogy nem csak fiúkból áll. A mindig rosszul kezdődő hét első estéjét próbálják feldobni a mindig hangulatos Zöld Pardonban.

Augusztus 23.
Kedd

Maga az ördög – Marilyn Manson
(Papp László Budapest Sportaréna, 20 óra)
Sokk and roll, víz and jazz 4

Ördög tudja!


Anyák menekítik gyermekeiket, tisztes állampolgárok deszkázzák be házuk ajtaját és ablakait, félreverik a harangokat, elhaló sikolyok hallatszanak. Marilyn Manson mindenesetre Budapestre érkezik.
A világ első számú sokkrockeréért már a fél világ rajong, a másik fél világ pedig retteg tőle. Egy horvát lelkész élete egyik legjobb koncertjének nevezte az egyik német MM-bulit. Sok horvát lelkész viszont meg akarta akadályozni a pulai koncertet. Magyarországon a jobbik.net és Szikora Róbert vállvetve tiltakozik a koncert ellen.


Tény, hogy botrányosan szokott viselkedni (de kérem, ez r’n’r, márpedig ott régen így szokás), botrányos kijelentéseket tesz drogokról, vallásról, elbutult emberekről, senki nem tudja, hogy ezek véresen komolyak-e, vagy közben otthon mamuszban és köntösben kuncog. Manson mostanában kicsit mintha lenyugodni látszana, új ars poeticája szerint ugyanis a szórakoztatás a legnagyobb művészet, és ezentúl mindent ennek is rendel alá (ha nem gondolja meg magát). Tekintve, hogy legutóbbi kiadványa a Lest We Forget című válogatás volt, minket valószínűleg egy “best of” jellegű műsor keretében a legnagyobb slágereivel (köztük az összes popdalfeldolgozásával) fog szórakoztatni kedden az Arénában.

Augusztus 24.
Szerda

Bécsi szelet: Patti Smith
(Arena, Bécs, Baumgasse 80. – jegyár: 32 euró)


Sokk and roll, víz and jazz 5

Idén nem jött hozzánk: irány Bécs!

A legendás amerikai költő-énekesnő, a női Iggy Pop, a hetvenes évek punkzenekarainak egyik előfutára a bécsi Arenában lép fel. Hogy semmit nem vesztett energiájából, karizmájából arról mindenki meggyőződhetett kétszer is a korábbi Sziget Fesztiválokon. Biztosan megér egy kis autózást és 32 eurót: kérdezzék meg azokat, akik végigtombolták az óbudai koncerteket.

Augusztus 25.
Csütörtök

Hacacáré
(Spinoza-ház. Bp. VII. Dob u. 15.)

Ha még van kedvünk a Marilyn Manson és Patty Smith után szórakozni, javasolt végre, elvonás okából valami könnyedebb. Mi lehetne jobb pihentető-kikapcsolódó tingli-tangli, mint a kuplé? Nem tévedés: újra felütötte fejét az őspesti műfaj. A Spinoza-ház nagyanyáink vacsorájával várja a kuplé és az operett kedvelőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik