Élet-Stílus

Mesterséges bőr robotoknak

A szakemberek tervei szerint a jövő robotjainak már olyan testfelülete lesz, ami annyira érzékenyen fog reagálni a különböző hatásokra, mint az emberi bőr.

Könnyen elképzelhető, hogy újabb mérföldkőhöz érkeztek a kiborgok, illetve az emberre hasonlító robotok (androidok) létrehozását célzó kutatások. Egy japán kutatócsoport kifejlesztette a nemes egyszerűséggel csak elektronikus bőrnek nevezett anyagot, amelynél a beépített szenzorok segítségével már mérhetővé válnak olyan tényezők, mint a hőmérséklet, vagy a légnyomás.

Mint az a Tokiói Egyetem Kvantumfázisú Elektronikai Központjában dolgozó Takao Someya által vezetett csoport nyomtatásban jövő héten megjelenő publikációjából kiderül, az E-Skin félvezető szenzorai egy jól elrendezett hálózat részét képezik és egy műanyagréteg védi őket. A mátrixra hasonlító rendszer – amely egyébként tetszőlegesen bővíthető újabb szenzorokkal – hajlítható, így elméletileg bármilyen háromdimenziós struktúrához hozzá lehet igazítani, legyen szó egy robotkarról vagy egy jégfelületről.

Eddig azért nem volt létrehozható egy az E-Skinre hasonlító, megfelelően működő hajlékony mátrix, mert a szilíciumon alapuló elektronikus alkatrészeket nem lehetett ilyen rendszerré összekapcsolni. Ezáltal pedig nem lehetett a kapott anyagot hozzáigazítani a háromdimenziós struktúrákhoz.

A Someya és csoportja által kifejlesztett anyag azonban organikus áramkörökkel dolgozik, amelyeket már akár egy könnyen hajlítható mátrixba is be lehet építeni. Az organikus tranzisztoroknak azonban van hátrányuk is: lassabban dolgoznak, mint a hagyományos szilíciumtranzisztorok, viszont megbízhatóbbak és olcsóbbak hagyományos társaiknál. A kutatók célja egy olyan mesterséges elektronikus bőr létrehozása, amely már képes lesz érzékelni a fényt, a hőmérsékletet és a hangot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik