Élet-Stílus

Közeledik a madárinfluenza Nyugat-Európához

A madárinfluenza fokozatosan közeledik Nyugat-Európához, de Németországban egyelőre nem jelent veszélyt - jelentette ki kedden egy német minisztériumi tisztviselő.

A legújabban Oroszországban megjelent vírus egyelőre nem jelent veszélyt a Németországban élőkre nézve – állapította meg Alexander Müller, a berlini fogyasztóvédelmi, élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztérium államtitkára Stuttgartban egy zöld rendezvény alkalmával. A legnagyobb veszélyt a vadon élő és befogott madarak csempészete jelenti – mondta. Emlékeztetett arra, hogy a H5N1 vírust az Európai Unió (EU) területén először egy csempészési kísérlet során fedezték fel.

Tavaly októberben a vírussal fertőzött élő madarakat találtak a brüsszeli repülőtéren végzett ellenőrzés során egy bőröndben, amelynek tulajdonosai Ázsiából akarták becsempészni az állatokat. Müller azt is közölte, hogy az orosz hatóságok megerősítették a madárinfluenza H5N1 vírusának előfordulását az Urál vidéki Cseljabinszk megyében.

Egy tó körül nagy számú elhullott madarat találtak, a tetemekben kimutatták a vírust. Egyetlen nap leforgása alatt 500-ra emelkedett az Oroszországban talált fertőzött madártetemek száma. A német tartományok és a szövetségi kormány csütörtökre helyzetelemző megbeszélést tervez vámügyi, állategészségügyi és gazdasági szakemberek bevonásával.

Az értekezleten madárvédelmi szakemberek segítségével, meggyűrűzött madarak adatainak felhasználásával próbálnak meg választ adni arra a kérdésre, vajon a vonuló madarak is terjesztik-e a betegséget. Az Európai Unió augusztusban tilalmat hirdetett az Oroszországból és több ázsiai országból érkező szárnyasok behozatalára.

Korábban tudósítottunk már arról, hogy elképzelhető. hogy a költöző madarak lehetnek a vírus terjedésének okozói.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik