Élet-Stílus

Rekordmennyiségű új iroda épülhet 2006-ban

A jövő évben rekordmennyiségű iroda épülhet a fővárosban - állítják a DTZ Hungary ingatlanpiaci cég elemzői. 2005 második negyedévében jelentősen nőtt az irodabérbeadások aránya, de az évek óta csökkenő kihasználatlansági ráta kis mértékben emelkedett.

A kereslet hátterében számos szerződéshosszabbítás és bővülés, a feltörekvő és egyre növekvő magyar vállalkozások újonnan jelentkező területigénye és a kedvező gazdasági kilátások állnak. Az élénk kereslet, a csökkenő kihasználatlansági mutatók és a befektetők vásárlási láza meghozta a fejlesztők kedvét a további építkezések megkezdéséhez. Az elemzés szerint 2005 végéig százezer négyzetméter, a jövő évben pedig 260 ezer négyzetméternyi új irodaterület átadása várható.

2005 második negyedévében három központi elhelyezkedésű épületet adtak át: a budai Vízivárost, valamint a pesti oldalon épült Xenter 13-at és a Mozsár Trade Centert. A budapesti bérirodaállomány ezen új irodaházakkal átlépte a 1,5 millió négyzetméteres határt.

A jövő évi fejlesztések közel kétharmada a Váci úti irodafolyosón várható, amely erős versenyt eredményezhet a piaci szereplők között. Négy olyan épület is épül, amelyek területe egyenként meghaladja a 22 ezer négyzetmétert: az „ikertornyoknak” nevezett Duna Tower és Europe Tower az Árpád hídnál, a BSR Center, valamint a Center Point második üteme. A Váci út vonzáskörzetén kívül még két jelentősebb irodaház fejlesztése folyik, a Roosevelt Házé és a dél-pesti Millennium City Centeré.

A fejlesztők legnagyobb reménye ellenére előbérletek továbbra is csak ritkán fordulnak elő. Hacsak nem kecsegtet egy-egy új ház számottevő kedvezménnyel, a lehetséges bérlők általában még mindig a már megtekinthető házakat részesítik előnyben a tervezettekhez képest, amelyek megépülése akár késedelemmel is járhat. Számos 2007-re tervezett irodaház fejlesztése ezzel szemben felgyorsulhat, amennyiben a tulajdonosnak sikerül előbérletet kötnie. A keresleti oldalon továbbra is a 3-400 négyzetméteres tranzakciók a jellemzők, a nagyobb bérbeadások száma változatlanul alacsony.









Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik