Élet-Stílus

Nem száll fel újabb űrsikló

A Columbia 2003-as tragédiája és a Discovery nehézkes hazatérése után a NASA elhalasztotta az Atlantisz szeptemberre tervezett kilövését, mivel addig biztosan nem tudnak megoldást találni a problémákra - írja a BBC.

Bill Gerstenmaier, a NASA kutatója elmondta: hatalmas mérnöki teljesítményre van szükség a probléma megoldásához, de amíg fennáll a veszély, hogy a leszakadó szigetelőhab-darabok tragédiát okozzanak, addig biztosan nem száll fel űrsikló az Egyesült Államok területéről.

Az amerikai űrhivatal mérnökei lehetségesnek tartják az Atlantisz novemberi startját, ám addig még az üzemanyagtartályon is kisebb módosításokat kell végezni.

Mint ismert, mindkét űrhajó szigeteléséből kisebb-nagyobb habdarabok szakadtak le, amelyek megsértették az űrrepülők testét. A Discoverynek szerencséje volt, „csupán” egy 450 grammos darab találta el, de a Columbiának a szárnyába egy nagyobb darab csapódott. Most hazatértek az űrhajósok, de 2003-as balesetben heten haltak meg. Utána a NASA két és fél évig nem indított embert a világűrbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik