Élet-Stílus

Újabb űrszonda indult a Marshoz

Újabb Mars-kutatószondát indított útjára péntek délután az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A kétszeri halasztás után a floridai Cape Canaveralon lévő Kennedy űrközpontból, egy Atlas V típusú hordozórakétával felbocsátott Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) nevű űreszköz jövő márciusban érkezik meg a vörös bolygóhoz. Ezt követően a bolygó körüli pályára állva csatlakozik a már ott keringő Mars Global Surveyor és Mars Odyssey amerikai, valamint a Mars Express európai kutatószondákhoz, miközben a másfél éve leszállt két amerikai önjáró robot, a Spirit és az Opportunity a felszínen folytatja kutatómunkáját többszörösen túllépve eredetileg tervezett programidejét.

Az MRO három másik társánál korszerűbb és nagyobb teljesítményű tudományos berendezésekkel rendelkezik. Feladatai közé tartozik majd a Mars légkörének, felszínének és a talaj alatti rétegének pásztázása.

Hasonlóan a többi szondához az MRO is víz előfordulásának, illetve az élet esetleges nyomainak kimutatására fog törekedni.

A vörös bolygó eddigi űrszondás kutatása során a szakemberek már megállapították, hogy a Mars bővelkedik vízmosásszerű képződményekben, amelyeket valaha víz vájhatott ki, és a tudósokat élénken foglalkoztatja, hogy miként is játszódhatott le ez a folyamat; arra is keresik a választ, hogy valóban létezhetett, vagy valamilyen formában még ma is létezik-e az élet az égitesten.

Az űreszköznek eredetileg szerdán kellett volna útnak indulnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik