Élet-Stílus

Villámgyors robotreflexek

Ha a robotok valaha is boldogulni szeretnének világunkban, akkor legalább a fogást kell elsajátítaniuk. Ez vezérelte azt a japán kutatócsoportot, akik olyan robottal rukkoltak elő, amely képes felvenni a versenyt a legképzettebb baseball játékossal is.

A Tokió Egyetem tudósai által kifejlesztett robot fogó simán elcsíp egy óránkénti 300 kilométeres sebességgel repülő labdát, állítják alkotói. Akio Namiki és csapata olyan technikák teszteléséhez építette meg a gépüket, melyek egy nap hasznossá tehetik a robotokat a gyors reakciókat megkövetelő helyzetekben. Namiki véleménye szerint egyre nagyobb szükség van egy olyan robotkézre, ami az emberéhez hasonlóan működik.

Maga a robot egy egyszerű fémkaromra hasonlít, melynek mindössze három ujja van. A “tenyérben” 32 x 48 fotódetektor sorozat helyezkedik el, ami rendkívüli sebességgel követi nyomon a közeledő labda röppályáját, a mozgást pedig egy sor specializált képfeldolgozó áramkör ismeri fel szinte azonnal. A közeledő labda hatására működésbe lépnek az ujjak. Minden egyes ujjpercbe egy-egy aktuátor van beágyazva, melyek egyetlen tizedmásodperc alatt 180 fokos szöget tudnak bezárni. Ez teszi képessé a gépet, hogy egy másodperc töredéke alatt megragadja a labdát, amikor az odaér a kézhez. A robot természetesen képes különböző szögekből érkező dobások megfogására is, ami egyébként nem kis feladat ilyen sebességeknél.

A japán kísérleti robot sebességével és pontosságával magasan felülmúlja a hagyományos ipari robotokat, hiszen ha a gép képes egy repülő objektumot elkapni, akkor ugyanannak felvétele már gyerekjáték számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik