Élet-Stílus

Kötelező az e-hulladék visszavétele

A boltoknak új elektronikai berendezés eladásakor vissza kell venniük a vevő régi készülékét szombattól - jelentette be Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Becslések szerint évente 100-120 ezer tonna elektronikus berendezés válik feleslegessé. Az egyre fokozódó fogyasztás miatt ez a mennyiség évről-évre 5-7 százalékkal nő. A szabályozás szerint első lépésben az idén legalább 10 ezer tonna, jövőre 20 ezer tonna e-hulladékot kell visszagyűjteni.



Az államtitkár elmondta, hogy az új rendszer az elektronikai hulladékokról szóló európai uniós jogszabállyal függ össze. Az EU ugyanis minden tagállam számára előírja, hogy 2009-ig évente lakosonként legalább 4 kilogramm e-hulladékot gyűjtsenek be és termékfajtától függően annak 50-80 százalékát hasznosítsák újra.

Őri István megjegyezte, hogy a visszavétellel és a hasznosítással járó költségeket az elektronikus berendezések gyártóinak kell fedezniük. A vállalkozások döntő része egy koordináló szervezetnek fizetve tesz eleget kötelezettségének. A rendeletek előírása szerint a szombattól forgalmazott elektronikus termékek csomagolásán a gyártóknak valamiféle jelzéssel tájékoztatnia kell a fogyasztókat az ingyenes visszavétel lehetőségéről.

A kidobandó elektronikus berendezéseket a boltokon kívül hulladékudvarokba és szervizekbe lehet még vinni, de maguk a gyártók is átveszik azokat telephelyeiken vagy egyedileg megszervezett lomtalanítások alkalmával. A boltok átvételi kötelezettsége csak új termék vásárlásakor érvényes és a szervizekben is előfordulhat, hogy korlátozott mennyiségű hulladékot fogadnak.

Eddig a 10 kategóriába sorolt e-hulladékok közül csupán a hűtőszekrények visszagyűjtésére volt szabály. A gyártók és az importőrök által fizetett termékdíjakból az állam évente 3-4 ezer tonna felesleges hűtőt hasznosított újra. Az új jogszabály a világítástechnikai eszközöktől a számítógépeken keresztül a legkülönfélébb háztartási berendezésekre is vonatkozik.

Tóth Zoltán, a 204 vállalat feladatait átvállaló Electro-Coord Magyarország Kht. ügyvezető igazgatója közölte, hogy begyűjtő hálózatuk 2 500 kiskereskedelmi egységből áll, akiktől az átvett e-hulladékot bontókon keresztül a feldolgozóipar számára adják át.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy a kht. igyekszik a bontási műveleteket teljes mértékben magyarországi cégekkel végeztetni, és lehetőség szerint az újrahasznosítást is belföldön intézik. Sok hulladéktípusra viszont nem érdemes ipart létesíteni, ezért ezeknél külföldre szállítják a szétbontott berendezéseket – tette hozzá.

Tóth Zoltán rámutatott, hogy a kht. működését finanszírozó cégek piaci részesedésük alapján fizetnek díjat. A díj mértékét egy olyan speciális program számolja ki, amely a konkurens cégek számára nem engedi meg, hogy abból következtethessenek a másik forgalmára. Az idei kezdő évben 1,5 milliárd forint a Electro-Coord költségvetése.

Az ügyvezető igazgató jelezte, hogy a jogszabály szerint a díj mértéke az elszámoláskor külön feltüntetve beépül majd az árakba, de arra nem szabad árrést tenni és azt szigorúan csak a hulladékgyűjtésre lehet fordítani. Őri István szerint ugyanakkor olyan erős a verseny az elektronikus termékek piacán, hogy nem drágulnak majd a jogszabály miatt a termékek.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik