Élet-Stílus

Egyre melegebbek lesznek a nyarak Európában

Néhol 2,2 Celsius-fokkal is emelkedett az európai nagyvárosok hőmérséklete az 1970-es évek óta, és a globális felmelegedés a jövőben még tikkasztóbb nyarakat eredményezhet – állapította meg a Természetvédelmi Világalap.

A változás, amely meghaladja az ENSZ által a világ egészét tekintve becsült átlagos hőmérséklet-emelkedést, további próbatételek elé állíthatja az egészségügyi ellátó szerveket Európa nagyvárosaiban – figyelmeztet a WWF-jelentés. A 16 európai nagyvárosra kiterjedő vizsgálat eredménye szerint Stockholmtól Rómáig a nyári hónapok átlaghőmérséklete 2001-2004 között legkevesebb 1,0 Celsius-fokkal emelkedett az 1970-74-es évekéhez képest, kivéve Dublint, Helsinkit, és Koppenhágát.

Madrid átlaghőmérséklete emelkedett a legnagyobb mértékben, itt a napi érték az összehasonlítás alapját képező két időszakban 2,2 Celsius-fokkal, 23,7 Celsius-fokról 25,9-re emelkedett. London és Luxemburg 2 fokkal, Athén és Lisszabon 1,9-cel lett melegebb.

A WWF szerint a felmelegedést csak részben magyarázzák az egyre növekvő városi népesség keltette „hőszigetek”. Sokkal valószínűbb, hogy a jelenség azokra az erőművekben, gépkocsikban, és a gyárakban felhasznált fosszilis tüzelőanyagok égésével felszabaduló gázokra vezethető vissza, amelyek „csapdába ejtik” a meleget – mondja Imogen Zethoven, a szervezet megújuló erőforrások felhasználását népszerűsítő PowerSwitch nevet viselő kampányának vezetője.

2100-ra a szervezet szerint további 1,4-5,8 Celsius-fokos melegedés várható, emiatt gyakoribbak lesznek a szélsőséges időjárási jelenségek: sokasodnak az árvizek, aszályok, viharok, a tengerek szintje egy méterrel is megemelkedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik